Илко Семерджиев успокоява: Няма риск за здравето на хасковлии

Елена Йончева: Виновни са и тримата бивши министри от кабинета "Борисов" - Ивелина Василева, Лиляна Павлова и Петър Москов

Министрите от служебния кабинет разясняват пред депутатите за урана във водата в Хасковско.

Хората в град Хасково са разтревожени и уплашени, заяви в началото на дискусията в парламента Елена Йончева от БСП. Шест месеца след като са регистрирани завишени нива на уран се е крило от гражданите. Още от 2014 и 2015 г. има завишени нива на радиоактивност във водата на Хасково.

Вина носи правителството на ГЕРБ, обвини тя. Йончева посочи виновниците Ивелина Василева, Лиляна Павлова, Петър Москов - и тримата бивши министри от кабинета "Борисов-2".

Служебният здравен министър Илко Семерджиев представи хронология на събитията, известни до момента. Връчени за предписания на ВиК. Взети са мерки за осигуряване на питейна вода.

Дадени са и нареждания да се предотвратят здравните рискове за хората, както и да се осигури питейна вода за готвене за лечебни и детски заведения. Според здравния министър няма заплахи за здравето на хасковлии и ситуацията е следена от здравните власти.