Илияна Йотова: Клекнах пред патриарх Кирил от уважение към Русия и тяхната църква

Вицепрезидентът нападна Росен Плевнелиев – жалко, че този човек е бил президент на страната

Вицепрезидентът на България на колене пред руския гост

Вицепрезидентът на България на колене пред руския гост

Клекнах пред руския патриарх Кирил от уважение към Руската православна църква и нейната роля в Освободителната война. От това не трябва да се прави политика. Така вицепрезидентът Илиян Йотова се опита 40 дни по-късно да оправдае скандалния начин, по който посрещна патриарх Кирил у нас за трети март. Неуверено прозвучаха обясненията и по Би Ти Ви, че имало начин как се поздравяват високите духовни санове, но не уточни къде точно са описани тези правила и защо се разминават от държавния протокол. Йотова се опита да се измъкне и от въпроса, защо не целунала ръката на българския патриарх в парламента, когато положи клетва като вицепрезидент. Тя опита да обясни, че имало и други кадри, на които се виждало как целува ръка на Неофит. Но на настойчивите опити от вадещия да покаже тези кадри, се направи на разсеяна.

Вицепрезидентът нападна с груба ирония бившия държавен глава Росен Плевнелиев. Преди дни той критикува президентската институция, че не се е определила и стои разкрачена между Русия и ЕС.

Сериозно ли искате да коментирам бившия президент. Нищо не мога да коментирам от това, което чух, жалко, че този човек е бил президент, защити се неловко Йотова. 

Тя бе категорична, че България е постъпила добре, след като не е изгонила руски дипломати от нашата страна. Според нея позицията на правителството по тази тема била добра и получила одобрението на гражданите.

Важно е да бъдем посредници между ЕС и Русия. Още повече сега, когато сме поели европредседателството. Но нищо не продължи в тази посока, не се случи тази посредническа роля на България. Все още не сме изпуснали влака и може да инициираме посредничество със страните, които не взеха крайна позиция по случая „Скрипал”.

Вицепрезидентът даде положителна оценка и на българското европредседателство, като отчете като определена заслуга на управляващите, че са поставили много ясно и категорично темата за Западните Балкани и присъединяването на страните там към голямото европейско семейство.

Илияна Йотова подкрепи и критиките на президента Радев, който преди дни атакува управляващите, описвайки България като строителна площадка, на която всичко се случва на тъмно, а хората искат осветяване.

Тъмната част, за която говори Радев е какво се случва вътре в страната, има демографски срив. Какви са мерките да не паднем под 7 млн. жители? Гражданите искат осветяване  по случая с продажбата на ЧЕЗ. В случая няма война между институциите, а истини които обществото чува от президента. Това, което той казва ни го споделят българските граждани. След лекцията на  президента Радев в УНСС ни се обадиха много хора, които искат още да се освети тази строителна площадка. Надявам се разговорът по тази важна тема да продължи в обществото и да стане по-конкретен, посочи Йотова.