Протест на хотелиери и собственици на транспортни фирми в Банско

Концесионерът предлага таксата да бъде 5 лева на ден, тоест, около 200 лева до края на сезона, но за протестиращите сумата е неприемлива

Представители на туристическия бизнес в Банско излязоха днес на протест пред началната станция на кабинковия лифт в курорта. Причината - затруднен достъп до ски-зоната заради новите правила за ползване на паркингите, обявени от концесионера "Юлен"АД.

Туристическият бизнес в Банско изрази остро недоволството си срещу дружеството концесионер в отворено писмо до министъра на туризма и местната власт в курорта.

Днес десетки хотелиери и шофьори на малки бусове, които извозват туристите от лифта, подкрепиха протеста, защото правилата бяха променени в средата на сезона с аргумента от концесионера, че има незаконно превозващи малки бусове, които взимат туристите от долна станция на лифта и без никакви документи ги извозват до планината.

От 1 март "Юлен" премахна и 15-те минути, които осигуряваха възможност за безплатен престой на паркинга за разтоварването и взимането на туристите и поиска на всяко влизане 12 лева. 

Концесионерът предлага таксата да бъде 5 лева на ден, тоест, около 200 лева до края на сезона, но за протестиращите сумата е неприемлива. Те настояват да бъде върнато правилото за безплатно ползване.