Николина Ангелкова очаква между 5 и 10% ръст на туристите през зимния сезон

Не виждам причина да подавам оставка, както някои браншови организации искат, заяви министърът на туризма

Николина Ангелкова

Николина Ангелкова

"Очакваме между 5 и 10% ръст на туристите през предстоящия зимен сезон. Зимният сезон официално стартира от декември месец, като през ноември е подготовката му. Той зависи изключително много от времето особено за хората, които идват в България, за да карат ски. За това и характерните записвания за него са в последния момент“. Това заяви министър Николина Ангелкова.

Тя припомни, че миналият зимен сезон е бил изключително успешен – над 1,4 млн. са били чуждестранните туристи, които са посетили тогава България. „Наскоро Банско бе определен в топ 10 в класация за най-добра дестинация за ски туризъм от престижно британско издание. България е една от най-добрите дестинации за зимен туризъм като съотношение качество – цена. Може би има места, в които е скъпо, зависи от мястото, избора, категорията хотел. Като цяло пакетите, които предлагат нашите курорти са доста по-евтини в сравнение с тези в другите страни“, обясни министърът на туризма.

На въпрос има ли връщане на българските туристи, които вместо нашето море избират гръцкото, тя обясни: „Има, да. Колкото и странно да ви звучи, вторият най-голям пазар за лятото, тоест най-много посещения имаме от Гърция“. Министърът на туризма съобщи, че от април месец предстои чужда авиокомпания да пусне редовни полети до няколко дестинации от летищата във Варна и Бургас.

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че не вижда причина да подава оставка, каквато й поискаха от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според нея недоволството идва само от част от браншовите организации.