Чакаме 10 хил. работници за туризма от чужбина

"Прогнозите за летния туристически сезон са за възможен ръст между 3 и 7%", заяви в Пампорово зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, цитирана от Дарик.



Според нея очакванията за летния сезон са оптимистични, а при благоприятно стечение на обстоятелствата е възможно ръстът да достигне 10%.

"Зимният сезон е много успешен, 19,6% е отчетеният ръст спрямо миналата година по отношение на туристическите посещения", посочи Ирена Георгиева.

По думите й приключилият сезон е най-силният за периода след влизането на България в ЕС.

"Прогнозите за ръст при летните дестинации се основават на данните за договорените полети до летищата в Варна, Бургас и София. Има ръст от почти всички дестинации, които са наши генериращи пазари", допълни Георгиева.

Ранните записвания също потвърждават очакванията за увеличение - към май висококатегорийните хотели са били почти напълно резервирани.

За очакваните работници от чужбина за летния сезон, заместник-министърът коментира, че това е по-бързото решение на проблема с недостига на туристически кадри.

Ирена Георгиева предполага, че чуждестранните кадри за изпълнителски персонал за летния туристически сезон ще бъдат в рамките на 5000-10 000, предимно от Украйна и Молдова, съдейки по данните, които представят работодателите.

"В Министерството на туризма има идея да се създаде център за квалификация и преквалификация на кадри, което да реши въпроса в по-перспективен план. Имаме амбиция да създадем предпоставки за по-перспективно решаване на проблема, предизвикателството е да си създадем тези кадри, а бизнесът да ги направи заинтересувани да работят за него", смята Ирена Георгиева.