"Да, България" стартира кампания "Да върнем Витоша на гражданите на София"

В своя позиция те настояват за интегриран план за достъп до планината

Движение "Да, България" започна подписка под наслов "Да върнем Витоша на гражданите на София". В подписката се настоява Столичната община да ревизира или разтрогне приватизационния договор на "Витоша ски", така че да се осигурят функциониращи лифтови съоръжения. От "Да, България" искат и интегриран план за достъп до планината.

Ето какво се казва в подписката:

"Настояваме Столична община и Столичен общински съвет:

1. Да ревизират или разтрогнат приватизационния договор с „Витоша Ски“, така че да осигурят функциониращи лифтови съоръжения.

2. Да предвидят средства в общинския бюджет за настоящата година за евентуалното премахване за сметка на собственика на съоръженията, за които след проверка бъде установено, че са опасни и за които собственикът отказва да се погрижи; подобряване на автобусните маршрути с по-редовно разписание и връзки, както и с използването на автобуси на природен газ или най-добре електрически превозни средства.

3. Да започнат публична дискусия за цялостно развитие на туризма, която да включва следните мерки, разработване на цялостен план за интегриран достъп до планината и ангажимент на общината в поддържането на туристическата и комуникационна инфраструктура; разработване на цялостен план за развитието на ски и други спортове на Витоша с приоритет детския и масов спорт; оценка, за целите на следващия план, на възможностите за връзки между съществуващите писти и трасиране на нови, без излишна сеч и премахване на морени, както и за възстановяването на съществуващите по-малки трасета. Сегашното положение, при което достъпът до планината е силно затормозен и практически всички съоръжения са опасни и/или неработещи, е абсолютно недопустимо."

Подписката може да бъде намерена тук.

Преди дни "Да, България", ДСБ и "Зелените" оповестиха декларация по темата. В нея се казва, че над десет години Витоша е отнета от софиянци и превърната в заложник на конюнктурни интереси. Припомня се, че през декември 2007 г. при кмет Бойко Борисов и мнозинство на ГЕРБ в Столичния общински съвет въжените линии за достъп на софиянци бяха продадени на регистрираното същата година дружество "Витоша ски" ЕАД. Новият собственик и към настоящия момент отказва да поддържа и модернизира съоръженията, въпреки че приватизационният договор го задължава да инвестира в лифтовете и да запази предмета на дейност им, а именно превоза на хора в планината.

Същевременно Столичната община не е предприела никакви мерки за упражняването на следприватизационен контрол върху купувача относно изпълнение на поетите ангажименти или да преустанови изнудването на софиянци. И дори е съучастник в блокирането на достъпа на гражданите до планината, като тенденциозно намалява и спира градския транспорт до Витоша. Другият основен виновник е Министерството на младежта и спорта, което осем години отказва да ремонтира влека "Заека".