Крахът на "Уолстрийт" стигна и до Европа

Европейските пазари последваха съдбата на тези в Азия и САЩ и регистрираха тежки спадове по време на днешната търговия, съобщават световните агенции. Инвеститорите започнаха да разпродават акции заради опасения за вдигане на лихвите в САЩ.

Борсите в Лондон, Франкфурт и Париж регистрираха загуби до 3%, докато индексът „Дау Джоунс” загуби 4,6%, а „Никкей 225” – 4,7%.

За „Дау Джоунс” е най-големият спад след финансовата криза през 2008 г. и най-лошият ден в историята на индекса, който отразява какво се случва с най-крупните и структуроопределящи за американската индустрия предприятия. Удар понася и имиджът на президента Доналд Тръмп, който непрестанно се хвали с доброто здраве на борсите по време на мандата си.

Индексът FTSE 100 в края на вчерашната търговия беше на най-ниското си ниво от месец април насам. DAX в Германия първоначално отписа 3,5% от стойността си.

Ефектът на доминото тръгна в края на миналата седмица, когато нови данни показаха по-силен ръст на възнагражденията в САЩ и дадоха основание на експерти да очакват по-бързо вдигане на лихвения процент като мярка за борба с инфлацията. Това би направило по-скъпи заемите за бизнеса и за физическите лица.

Анализатори са на мнение, че случващото се в момента е необходима „корекция” на пазара след дългогодишен ръст и е резултат от опитите на инвеститори в сегашния момент ясно да оценят кои от акциите в портфолиото им са на солидни компании и кои са само част от пореден „балон”.

Въпреки това, малцина очакват резките спадове на основните индекси да имат дълготрайни последици. Факт е обаче, че случващото се засяга не само трейдърите от големите световни борси – пенсионните фондове използват вноските на гражданите, за да търгуват с акции и да реализират доходност. При срив на пазара те също са застрашени.