Гурбетчии търсят имоти по морето до €40 000

Има сериозно разминаване между очакванията на клиентите и офертите

Българи, които работят зад граница, търсят ваканционни имоти по морето с цел инвестиция от 35 000 до 40 000 евро, пише “Труд”, позовавайки се на информация от експерти в “Сдружение брокери на имоти”.

До сделки обаче трудно се стига, тъй като има сериозно разминаване между очакванията на купувачите и офертите, признава брокерът Емил Кундев. По думите му, за подобни суми гурбетчиите очаквали да купят апартамент от 55-60 квадрата със спалня на първа линия на морето, което в повечето случаи е почти невъзможно.

В момента пазарът се намира във фаза “голямото питане”. “От 100 официални запитвания за ваканционни имоти в продажба стигаме до 40 огледа и 2 сделки”, обясни Кундев. По думите му много от купувачите питат за вили, къщи и парцели за строителство на жилище в курортите, но високите цени и липсата на достатъчно дворно място ги ориентира към апартаменти и студиа. Купувачи с ограничен бюджет търсят студиа в пределите на 15 000 - 19 000 евро и апартаменти с 1 спалня в пределите на 25 000 - 32 000 евро.

Много често, когато се появи клиент с добър бюджет, той търси апартамент с две спални, но и много често не го удовлетворява вътрешното разположение на стаите и санитарните възли в апартамента. Голяма част от тези апартаменти са само с един санитарен възел, което вече е неудобство, казва още Кундев. Той е категоричен, че отпадането на визите за руски граждани ще “взриви” пазара на ваканционни имоти, и прогнозира покачване на цените до 15 % при тази ситуация за всеки от ваканционните имоти.

Проблем пред доходността на ваканционните имоти са високите годишни такси за обслужване в повечето затворени комплекси - средно около 10 евро за квадратен метър годишно.

Брокери отчитат засилване на интереса към курортите на юг от Бургас и най-вече към Лозенец и Созопол. Те се оформят като предпочитани дестинации за хората, които търсят ваканционни имоти от по-висок клас.