​2017 г. ще е ключова за пазара на бизнес имоти в България

През следващата година ще се реализират големи сделки с офис сгради и търговски центрове, прогнозират експерти

Следващата година ще бъде ключова за пазара на бизнес имоти в България, с големи сделки с офис сгради и търговски центрове, предвид и растящия интерес към Югоизточна Европа, прогнозира консултантската компания Forton.

Интересът към страната се поддържа и от добрите макроикономически показатели – икономиката за поредна година расте с темпове над средните за ЕС. Първите резултати се виждат и тази година с осъществяването на няколко големи сделки, сред които тези за Sofia Airport Center и Mall Plovdiv, и общ обем сделки за годината в диапазона 250 – 270 млн. евро. 

На пазара на бизнес имоти интересът за придобивания е насочен основно към офис и търговските площи, главно благодарение на продължаващия ръст при IT и аутсорсинг сектора. Тъй като тези компании участват в над 60% от наемните сделки.

През следващата година се очаква предлагането на офис площи да нарасне осезаемо заради новите проекти, които ще излязат на пазара в София - City Tower, Millenium Center, Polygraphia Office Center, Sofia One – Phase 2, Prografix Office Center и др. В момента наемните нива са около 13 евро/кв.м за първокласните сгради.

Build-to-suit проектите, т.е. строителството по поръчка на навлизащи в страната инвеститори, ще остане водеща тенденция на пазара през следващата година, очакват експертите.

През тази година бяха започнати няколко такива проекта - заводите на Osram Lighting в Пловдив, на Yazaki край Димитровград, както и новия логистичен център на DHL Express край летище София.

Продължава изграждането на етапи от големи индустриални паркове и зони в района на София, като през предстоящата година заявките са за нови 23 хил. до 33 хил. кв. м спекулативни площи на пазара. 

В ценови план пазарът остава стабилен. Въпреки недостига на качествено предлагане наемите се задържат на достигнатите нива от средно малко над 4 евро за кв.м.