След Нова ТВ чешкият милиардер Келнер купи и „Теленор“

PPF Group инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти

Петр Келнер

Петр Келнер

Чешкият милиардер Петр Келнер купува и "Теленор" след Нова телевизия. За сделката бе официално съобщено от "Теленор" днес. 

Освен българският бизнес, са продадени и активите в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на купувача PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро (приблизително 27 милиарда норвежки крони).

Договорената цена отговаря на съотношение между стойността на предприятията и приходите им преди данъци от 6,4 пъти, на базата на резултатите за 2017 г. Двете страни са се споразумее за разсрочено плащане на част от цената, като 400 милиона евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за период от четири години.

След одобрение от регулаторите, транзакцията може да бъде финализирана. Очаква се това да стане през септември тази година. Тя включва изцяло притежаваните от Теленор предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation. През 2017 г. компаниите на "Теленор" в ЦИЕ са донесли на групата приходи от приблизително 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите приходи на Теленор Груп.

Приходите преди данъци, лихви, амортизации и отчисления на компаниите достигат 4,1 милиарда норвежки крони или 8% от общите на групата. Те имат общо над 9 милиона клиенти и около 3 500 служители.

Петр Келнер е определян от Forbes като най-богатия човек в Централна и Източна Европа със състояние от 16 млрд. долара. Групата му PPF Group е най-голямата частна инвестиционна в ЦИЕ, която управлява активи на стойност приблизително 35 милиарда евро. PPF Group инвестира в различни сектори, включително банки, потребителски финанси, недвижими имоти, минно-добивна дейност и телекомуникации. През 2013 г. групата придоби подразделението на O2 в Чешката република от "Телефоника", а през 2018 г. -"Нова Броудкастинг Груп" в България.