Синдикати и бизнес се хванаха за гушата заради парите за стаж

Камък върху камък няма стане, закани се Димитър Манолов

Димитър Манолов

Димитър Манолов

Отпадането на парите за стаж станаха повод за остър словесен диспут между президента на "Подкрепа" Димитър Манолов и шефа на Българската стопанска камара Божидар Данев в студиото на Нова ТВ.

Това няма да стане, отсече Манолов по повод намеренията на работодателите да изнудят държавата да премахне процента за прослужено време, който се начислява върху заплатите, съобразно трудовия стаж на работници и служители. Камък върху камък няма да остане, закани се Манолов, ако работодатели и правителство посмеят да премахнат класа за прослужено време. И припомни, че преди години са блокирали целия център до Министерския съвет с протест.

Не плашете непрекъснато, скара се Божидар Данев. Ако искате, тоя път на "Алабин" ще отидем, репликира синдикалистът. На този адрес се намира седалището на БСК. Аргументът на Данев за отпадането на допълнителните пари за стаж е, че в Евросъюза нямало такова допълнително плащане. Не може 20 години да бъдем в практиката извън Европа, възмути се Данев, а Манолов опонира: Докато не вдигнем доходите, дотогава.

Синдикалистът припомни, че подобни искания от бизнеса имат периодично, различното сега е, че са намерили един политик, който да го изговори. Тук Данев го скастри, че е невъзпитан с вметката, че никога не би си позволил такъв тон спрямо вицепремиера Валери Симеонов. "Е, аз съм по-семпъл", отвърна му невъзмутимо Димитър Манолов.

Именно съпрседателят на Обединените патриоти лансира идеята и заяви, че застава зад нея след среща с работодателските организации миналата седмица. Симеонов заедно с бизнеса обяви класа за прослужено време за атавизъм. Партиите в парламента се разделиха в иите си, но най-вече се оказа, че колегите му от собствената му парламентарна група ОП не са на мнението на Симеонов и саив рязането на доходи, което неминуемо ще се случи, ако падне класът за стаж. БСП и ДПС също се обявиха против, а шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че ГЕРБ не е обсъждал темата. Тя обаче не скри, че в лично качество също смя че парите за стаж трябва да бъдат премахнати и вкарани към основната заплата. Това обаче означава, че няма гаранция, че тя ще расте, макар и минимално, всяка година, както е с класа за прослужено време.

Той се начислява по 0,6%, като в зависимост от редица ловия, може да стигне и до 2 на сто. Депутатите пък получават по 1,2% за стаж върху заплатите си.