Съдът на ЕС потвърди санкциите на Запада срещу "Роснефт"

Руската компания заведе иск срещу решението за ограничения на връзките с Русия през 2014 г.

Руската компания заведе иск срещу решението за ограничения на връзките с Русия през 2014 г.

Съдът на ЕС потвърди санкциите на Запада, наложени срещу "Роснефт", съобщи Ройтерс. Руската компания заведе дело в края на 2014 година срещу решението на Съвета на ЕС да ограничи бизнеса на петролната компания в Европейския съюз.

Справка в сайта на съда показва, че "Роснефт" обжалва решението на Съвета по девет точки, една от които е липсата на достатъчно мотиви за ограниченията.

ЕС и други западни страни наложиха санкции срещу физически и юридически лица в Русия заради действията на Москва при анексирането на Крим. Като част от ограниченията руски компании нямат достъп до технологии в петролната индустрия, както и не могат да се финансират от западните капиталови пазари.

Според иска на "Роснефт" обаче това е в нарушение на международно-правните задължения на ЕС.

В своето решение Съдът на ЕС обаче смята, че санкциите, които въвежда Съветът срещу руски представители заради кризата в Украйна, са валидни.

Русия реагира на санкциите на Запада с контрамерки и ограничи вноса на редица храни и селскостопански стоки от страните, които налагат политически и икономически ограничения в отношенията си със страната.