Русия владее 20% от стратегическите сектори в българската икономика

Това сочат резултатите от изследване на Института за пазарна икономика

България, Сърбия и Латвия са най-зависимите от руско икономическо влияние държави от региона на Централна и Източна Европа. Това влияние се прекарва през енергетиката – природен газ, петрол, но и през други сфери като например приватизацията на големи рафинерии, както се случи в Сърбия. Преминава през завладяване на ключови компании, като БТК и „Булгартабак“, които бяха закупени от руската държавна банка ВТБ.
Това коментира  в „Светът е бизнес“ по ТВ bloomberg енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.
Гостът в студиото представи резултатите от изследване, дело на ИПИ, посветено на влиянието на Русия в икономиките на четири балкански държави – Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора, както и на проведено по-рано проучване, включващо още 4 държави от региона на Централна и Източна Европа, в това число и България.

„Не е методологически правилно да сравняваме корпоративни приходи и БВП. Затова сравняваме корпоративните приходи на руските фирми с общите приходи в цялата икономика, оборотът на руските компании с общия оборот в икономиката“, обясни методиката на изследването Владимиров.
„Нещата са доста страшни. В България през последните 10 години 15-20% от икономиката се владее директно или индиректно от Русия. И то говорим за стратегически сектори“

„В Западните Балкани ситуацията е малко по-положителна, като най-ниско е руското влияние в Македония, където само 2-3% от икономиката се владее от руски интереси“, отчете събеседникът в предаването. 

Най-уязвима, посочи анализаторът, е Сърбия с 13% от икономиката, като там много държавни компании са зависими от руските енергийни доставки.
В разговора бе поставен акцент и върху крупните руски енергийни проекти в Европа като „Северен поток“, „Турски поток“ и лансирания наскоро от Белград т.нар. „Сръбски поток“.