Николай Нанков: С тръгване на ТОЛ-системата за 6-7 години ще ремонтираме всички пътища

През 2019 минаваме от палиативни ремонти към рехабилитация на всички пътища, обеща регионалният министър

Николай Нанков

Николай Нанков

9-те големи язовира, които държавата контролира, са в много добро състояние. Кърджали прелива, както и някои язовири в Източна България, но няма никаква опасност за населението. Това заяви в студиото на Би Ти Ви регионалният министър Николай Нанков.

Малко повече от 300 млн. лева са отделени за палиативни ремонти на пътищата. Нашата политика е към рехабилитация на пътната инфраструктура от 2019, защото има пътища които не са ремонтирани от 20 години. Държавата е нямало финансов ресурс, но сега както се казва искаме да поставим чиновник до всяка дупка, фигуративно казано. Пътна полиция също е тази, която трябва да следи за доброто състояние на пътищата, обясни Нанков.

Той обясни, че 40-50 млн. лева отиват за палиативни ремонти на пътищата от националната инфраструктура и още около 20 млн. за второкласните и третокласни пътища. С по-големият ресурс, с който ще разполага министерството от догодина ще се променим този подход и ще се преминем към рехабилитиране на всички пътища. 

8 000 от 20 000 километра от републиканската пътна мрежа са в тежко състояние. Около 400 -450 км се рехабилитират на годишна база, които два до  три пъти ще се удължат пътните отсечки, които ще бъдат рехабилитираме, за да бъде съкратено времето, в което републиканската пътна мрежа да бъде приведена в добро състояние. С тръгването на ТОЛ-системата до 6-7 години ще бъдат ремонтирани всички пътища в страната, обеща регионалният министър.