Мартин Димитров: Безумие е да строиш АЕЦ в сеизмично опасна зона

Няма доклад, който да доказва, че в България има недостиг на ток

Мартин Димитров

Мартин Димитров

Фалстарт на делото КТБ – не съм изненадан, държавата се проваля и е на път тотално да се провали по делото КТБ. Нека независими компании да проследят пътя на парите, защото иначе няма да бъдат хванати хората, които ги откраднаха. На този въпрос няма отговор – кой открадна парите, това можеше да бъде направено с международно разследване. Но държавата отказва, и затова не ни очаква нищо добро. Това коментира в ефира на БНТ Мартин Димитров от „Нова република“

Колко е събрано от КТБ, питам аз. След като не ни казват, резултатът е лош. А законпроект на ДПС за КТБ – това звучи несериозно, посочи бившият син депутат.

Димитров коментира и доклада на БАН за АЕЦ „Белене“. 

"Белене" си беше гьол и си остана гьол. Нещо, което струва между 20 и 30 млрд. лева, тоест всеки човек да даде по 7 000 лева за изграждането му. Това винаги е било неизгоден проект за България. Въпреки че БАН имат съгласие този доклад да стане публичен – той вече седмица не е видял бял свят. Но това, което досега аз видях, е следното – „Белене“ продължава да бъде невъзможен проект от финансова гледна точка, но устните нещо, които представиха от групата на БАН – имаше голямо разминаване. Аз мисля, че това е един силно нежизнеспособен проект. Затова искам да видя целия доклад, но щом не го показват – значи се притесняват. Ще ни го покажат сигурно по Коледа, когато хората вече ще бъдат празнично настроени и така ще мине тихомълком, коментира Димитров.

По думите му най-неудобният въпрос за „Белене“ – има ли доклад от 1981 г, който казва, че Белене е опасен проект, защото е близо до разлома Вранча, в зона, която е сеизмологично опасна. Да строиш там централа – това е безумие. Вторият въпрос е, че той ще струва между 20 и 30 млрд. лева, което го прави  ужасно скъп, съизмерим с външния ни дълг. Освен това не ни е показан сериозен доклад, който да казва, че има недостиг на ток у нас. При този бум на технологиите – на нас няма да са ни нужни огромни мастодонти. Тенденцията е да се намалява дяла на ядрените технологии, за сметка на умните технологии. Най-малко ще трябват ядрени централи, аргументира позицията си Мартин Димитров.

Що се отнася до дистанционното електронно гласуване, Димитров посочи, че това е бъдещето. Това ще даде възможност на над 1 млн. българи зад граница  да гласуват, както и да бъде гарантиран вота. А след като има електронни пари, защо да не може да гласуваме електронно, при желание и мотивация възникналите проблеми могат да бъдат отстранени, категоричен е Димитров.