Красен Станчев: С трикове БАН доказа, че имаме нужда от Белене

Според него от Белене може да стане много хубав паметник, но е неразумно да се реализира проектът

Красен Станчев

Красен Станчев

Резюмето на доклада на БАН дали ни е нужна втора атомна централа и нашия анализ установи 7 трика на екипа от БАН, които показват , че проектът „Белене“ има смисъл да се прави у нас. Това обясни в студиото на БНТ експертът Красен Станчев. 
Той посочи някои от тези трикове:
- Не са взети под внимание 4 експертизи, които са задължителни по нашия Закон  за енергетиката;
- Пренебрегнати са нови изисквания по отношение на опазването на околната среда, свързани с европейското законодателство;
- В доклада не се говори за енергетика по принцип;
- Направена е грешна прозноза на потреблението на електроенергия – говори се за голямо потребление, на базата на което се прави и този извод;
- Говори се 70/30 процента държавно участие – което означава, че държавата трябва да гарантира определена сума от цената на тока за 35 години напред – 0.4 млрд. лева субсидия на година за тази електроенергия.

Според Красен Станчев Белене може да стане много хубав паметник – това е най-доброто използване на тези съоръжения, респективно на тези пари, защото с тях не може да се направи дори тренажор. А що се отнася до това дали ще се намери някой да купи полученото вече оборудване, Станчев бе лаконичен:  Може би някой ще купи оборудването за старо желязо…Все пак дадените вече 3 млрд. са по-малко от 28 млрд. лева, които ще трябва да налеем на Росатом, ако тръгнем да реализираме проекта… Ако правителството наистина иска да прави пари със средства на данъкоплатците – нека да кажата какви са им сметките. Но те не са точни, според мене.

Красен Станчев коментира и проблема с втория кабинков лифт на Банско. По думите му той няма да стане бързо, но втори лифт ще има, само че съобразен с всички правила по закона за защитени територии и съобразен с градоустройствения план на Банско.