Кольо Парамов: Примката на валутния борд и липсата на инвестиции ни спъват да догоним румънците

20% е реално по-високо благосъстоянието на Румъния спрямо България

Кольо Парамов

Кольо Парамов

България трябва да догонва в Румъния по доходи, като остава най-бедната страна в целия Европейски съюз. Това сочат сравнителни данни за средната заплата в двете страни, както и заплатите по конкретни сектори – индустрия, офис служители, IT специалисти, лекари. Те показват, че около 20% е реално по-високо благосъстоянието на нашите северни съседи. 

Как се случва това – в студиото на Би Ти Ви коментират експертът Мика Зайкова и финансистът Кольо Парамов.

Според Зайкова три са причините за тези резултати. На първо място Румъния има ръст на БВП с 1.5% по-висок от този на България. Второ – не разруши реално индустриалния си сектор и той работи. И трето – има приток на инвестиции, защото има бизнес климат за инвестиции, което е доказателство, че румънците правят реални стъпки в борбата с корупцията, за разлика от нас. От друга страна в България се прави мимикрия на реформи и не се води ефективна борба с корупцията, посочи Зайкова и даде като пример състоянието в икономиката, от която 50 % у нас е сива икономика, което означава, че около 4-5 милиарда не влизат в държавната хазна. В този смисъл ако не се справим с корупцията, ние няма да можем да догоним Румъния, убедена е Мика Зайкова. 

Кольо Парамов изтъкна още, че Румъния ни бият с 6 пъти по отношение на чуждите инвестиции.

У нас стила на приватизация доведе до абсолютен пад. На година в страната ни влизат  1 милиард  чужди инвестиции, срещу 5 до 6 милиарда в съседна Румъния. Втори негатив за България е Валутният борд, който блокира икономическото ни развитие. Докато не поставим този въпрос на европейските ни партньори и не въведем еврото, ние няма да си решим проблемите и няма да догоним румънците, категоричен е финансистът. 
Той счита като слабост и обстоятелството, че с лека ръка раздаваме пари, които реално нямаме, за да попълваме, например, дупката от 3.5 млрд за КТБ, за разплащане с Омански фонд и кредиторите, а в същото време не можем да си съсредоточим финансов потенциал, за да развиваме икономиката в страната. 

Парамов посочи още, че ЕС трябва да направи още един компромис спрямо България и подпомогне финансово страната ни, така както прави с Гърция.