Инвестициите в България са нараснали с над 90% за година

Има заявка за нови проекти на обща стойност 432 милиона лева, съобщи шефът на Българската агенция за инвестициите Стамен Янев

Има заявка за нови проекти на обща стойност 432 милиона лева, съобщи шефът на Българската агенция за инвестициите Стамен Янев

Преките инвестиции в България през първия месец на годината нарастват с близо 92% на годишна база, като достигат 54 милиона евро, показват предварителни данни на Българската народна банка.

"Всяко нещо в сферата на инвестициите влияе", заяви за програма „Хоризонт“ Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестициите:

„От наша гледна точка действително имаме към настоящия момент осем сертифицирани проекта на обща стойност 156 милиона от началото на годината с потенциал да разкрият нови 3800 места в българската икономика, така че от БНБ могат да твърдят, че действително има интерес към инвестиции в България и очевидно в голяма степен и ние си вършим нашата работа, въпреки предизборната ситуация, в която се намира България “, коментира той.

„Все пак колегите от Агенцията за инвестиции и от други администрации си вършат работата, така че да отговарят на въпросите и съответно на исканията на инвеститорите в България. Като цяло основните сектори, в които са тези проекти, са в сферата на производството и най-вечечасти за големите автомобилни концерни, високите технологии и здравеопазването. Имаме очаквания и за нови проекти, като имаме заявени 28 такива, които са на обща стойност 432 милиона лева и са с възможност за разкриване на нови 5000 работни места“ прогнозира Стамен Янев.