Енергиен експерт: Поскъпването на газа не следва да доведе до драстично увеличение на цените

Васко Начев

Васко Начев

Очаква се на 28 март КЕВР да обсъди на свое заседание предложеното близо 30-процентно поскъпване на природния газ. Бизнесът „настръхна“ от новината, а темата е важна тема и за потребителите, защото по-високата цена на газа може да  повлече нагоре и цените на стоките, парното, тока и топлата вода. Темата коментира в ефира на България он еър енергийният експерт Васко Начев.

 „Логично е повишаването на цените на синьото гориво. Друг е въпросът за 30-те процента. Защото цената на доставките на газ у нас се пресмятат през цените на петрола и не би трябвало никой да е изненадан от предложеното увеличение. От друга страна, въпросът е как са калкулирани тези 30% поскъпване, защото „Газпром“ обяви увеличение от 13%, а Булгаргаз иска 28%. Трябва да видим тези 15% в какво се изразяват“, подчерта Начев.

По думите му през следващите 15 месеца няма причина цената на газа да отива нагоре. Начев изтъкна, че не би трябвало да има драстична промяна в цената на различни стоки и услуги. „Да сте видели да има намаления вследствие падането на цената на природния газ. Така че бизнесът да бъде така добър и да не се изкушава, защото най-лесно е да казва, че причината е поскъпването на газа, но няма основания да го направи“, подчерта енергийният експерт.

Според него сега е моментът България да се възползва и ситуацията за нея да се промени, защото Европейската комисия ще предяви иск към „Газпром“. Те са изправени до стената заради злоупотребата с господстващо положение. Те са готови да отстъпят максимално назад и само от нас зависи докъде ще се възползваме от тази ситуация. Не бива да разчитаме някой отвън да свърши тази работа“, допълни експертът. Той допълни, че, за съжаление, е по-скоро песимист, че нещо драстично ще се промени.