България в челната петица по лоши кредити в Европа

Само необслужваните потребителски заеми са за над 800 млн. лева, към края на 2017 г.

България на челно място в Европа по лоши кредити. Това показва работен доклад на Европейската комисия. Само необслужваните потребителски заеми са за над 800 млн. лева, към края на 2017 г.  Към тази сума трябва да се добавят и 1 млрд. лева необслужвани ипотеки.
 
Къде сме на картата на Европа? Средно лошите кредити на Стария континент се движат около 4%, у нас статистиката показва три пъти повече. За да не се стига до задънена улица, финансистите имат едно "златно правило" - правете каквото искате, теглете колкото искате, но месечните ви задължения не бива да надхвърлят 40% от чистия доход. Т.е., ако вземем за пример средната работна заплата - 1064 лв., вноската към банката не бива да е по-висока от 333 лв.
 
"Винаги да се оставя буфер. Размерът на всички задължения за кредити, лизинги да не надвишава 40% от нетния доход. Това е максимално допустимата горна граница на задлъжнялост", коментира пред NOVA финансовият анализатор Десислава Николова.
 
По данни на Европейската комисия около 12% от всички заеми у нас попадат в графата лоши или необслужвани. Подобряват се данните през 2017 г. лошите потребителски кредити са намалели с 13%. Така към края на декември задължения са около 800 млн. лв.