Адв.Дерменджиев: Имаме още шанс да получим обезщетение от „Газпром“ за минали щети

Ивайло Дерменджиев

Ивайло Дерменджиев

България все още има шанс да получи обезщетение от „Газпром“ за минали вреди. А това означава да приложим чл.7 от споразумението, подписано между „Газпром“ и Европейската комисия. Това каза адвокатът по международно право Ивайло Дерменджиев, който е част от независима експертна група, която работи в помощ на правителството точно по този казус. 

Той припомни, че ЕК е провел в разследване на монополно положение на "Газпром". То довежда до изводите, че има злоупотреба с господстващото положение на газовия пазар. Газпром реагира, като се съгласява с констатациите на ЕК и пожелава да се направи споразумение с Комисията. След това всички засегнати страни са имали възможност до 4 май да изпратят своите становище, като такова е изпратило и нашата страна. 

Дерменджиев сподели, че те също са изпратили съответното писмо до ЕК със свое становище. По тези становища ще се произнесе Комисията, след което предстоят още разговори, които според него трябва да бъдат поставени на експертно ниво, а не на политическо, тъй като става въпрос за интересите на българските граждани и бизнеса, които са в неравнопоставени отношения по отношение на „Газпром“ в сравнение с други страни. 

Ние се опитваме да подходим прагматично – да поставим България като равноправен партньор на "Газпром". Защото сметката се плаща от българския потребител и бизнеса. Затова ние се опитваме да вкараме този случай в експертен порядък, а не в политически. Понеже ще има следващ етап, ние настояваме тези разговори да се сложат на експертно ниво, а не на политическо, аргументира позицията си адвокатът. 

Той посочи, че прекалено много проблеми трябва да се решават в тази връзка. Като един от належащите и да бъде приет един закон, свързан със защитата на конкуренцията, а именно – закон за отговорността при непозволено увреждане.