"Росатом" символично сложи кръст на проекта "Белене"

Руската държавна корпорация "Росатом" е премахнала от своята карта на глобално присъствие перспективата за строителство на АЕЦ в България. Това сочи документ на сайта на компанията, цитиран от FINMARKET.RU в петък. 

Миналата година "Росатом" спечели делото срещу България за АЕЦ "Белене", за чието строителство бе подписан договор преди 10 години, но то така и не започна. Изключването на проекта от картата поставя символична точка на тези планове, посочва изданието. 

В същото време руската корпорация вижда перспективи за строителство на АЕЦ в Индонезия, Казахстан, Малайзия, Саудитска Арабия, Словакия, Чехия, ЮАР, Аржентина и Бразилия. За перспективни продължават да се смятат и проекти за АЕЦ във Великобритания и Украйна. 

Проекти за евентуално изграждане на изследователски реактори и АЕЦ с малка мощност се разглеждат в Азербайджан, Беларус, Гана, Китай, Нигерия, ЮАР и Боливия. 

Перспективни пазари за доставки на ядрено гориво и негови компоненти са Индонезия, ЮАР, Аржентина, Канада и САЩ. Като възможности за доставка на обогатен уранов продукт са отбелязани Аржентина и Бразилия. 

Според документа "Росатом" вече доставя обогатен уранов продукт в Мексико, САЩ, Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Китай, ОАЕ, Украйна, Финландия, Франция, Швейцария, Швеция, ЮАР, Южна Корея и Япония, пише още "Руски дневник".