И Цветан Марангозов лъсна като агент на ДС

Цветан Марагозов

Цветан Марагозов

В решението на комисията от 23 април 2018 г. пише, че писателят и режисьорът Цветан Марангозов е сътрудничил на II управление на ДС с псевдоним Деян и че досието съдържало и саморъчно написани сведения. Проверен е като член на редакционния съвет на литературния алманах "Орфей". Така още едно име на български интелектуалец и автор в областта на изкуствата, направил успешна кариера в чужбина, се оказа обвързано с комунистическите репресивни служби.

Цветан Марангозов е представител на германския кинематографичен и литературен авангард, тъй като е развивал своята творческа дейност до 1991 г. в Мюнхен. Роден е през 1933 г. в София, син е на писателя Николай Марангозов (1900 - 1967), близък до кръга и списание "Златорог" на Гео Милев и Владимир Василев през 20-те години, а след 9 септември 1944 г. се изявява предимно като детски поет.

Цветан Марангозов прави опит едва седемнайсетгодишен да избяга от България през 1950 г., но е хванат и осъден на три години затвор. През 1960 г. успява да избяга в Германия и там се развива като поет, романист, драматург, режисьор и сценарист на  телевизионни, документални и игрални филми. Името му нашумява сред авангарда на германските литературни кръгове под псевдонима Marran Gozow, самият той е ядро на т. нар. Електронен авангарден кръг в Мюнхен. В емиграция се сближава с писателя Георги Марков.

Завръща се в България през 1991 г.

Сред най-известните му творби у нас е романът "Безразличният". В Народния театър са поставяни негови пиеси - "Децата на Русо", "Гъбата (обратната страна на обратното)". За 25-ото международно биенале на изкуствата в Сао Пауло международно жури класира филма му "Видеоконцепт IV" и с него той представлява България. Преди две години "София филм фест" подготви специална програма съвместно с "Гьоте институт", посветена на творчеството на забележителния режисьор.