Трима гръцки евродепутати са били поставени "под карантина" на белгийско летище

Белгия последва Германия в различното отношение към гръцките граждани заради пътници от Гърция с фалшиви документи

Снимка: EPA

Снимка: EPA

Трима гръцки евродепутати са се оплакали, че са преминали през паспортни проверки на полети от Атина до Брюксел, веднага след като Германия наложи по-строг контрол на пътниците, идващи от Гърция, съобщават гръцките медии.

Тримата евродепутати - София Сакорафа, Георгиос Кирцос и Нотис Мариас, написаха в социалните мрежи, че са преминали паспортни проверки заедно с други пътници от Гърция на летището в Брюксел.

"Гърция печели по-голямо доверие. След Германия, сега Белгия пренебрегва Шенгенското споразумение и ни проверява за полети от Гърция", написа иронично София Сакорафа в профила си във "Фейсбук".

"Нашето европейско унижение продължава заради неспособността на правителството да прекрати индустрията на фалшивите документи за пътуване в Гърция. Вчера имахме паспортни проверки за пътниците на Aegean Airlines в Брюксел, сърцето на ЕС", написа в "Туитър" евродепутатът от опозиционната "Нова демокрация" Гиоргиос Кирцос.

"След като Германия ни постави под карантина, сега гръцките пътници са поставени под карантина и на белгийските летища. Оплаквам се от незаконния паспортен контрол на летището в Брюксел на пътниците от полет 622 на Aegean Airlines от Атина до Брюксел. Спешно поставяме въпроса пред Европейската комисия", написа от своя страна Нотис Мариас в "Туитър".

Припомняме, че вътрешните гранични проверки в Германия за гръцки граждани бяха въведени на 12 ноември, като те ще продължат през следващите 6 месеца.

От германското вътрешно министерство са подчертали, че причината за различното отношение към гръцките граждани е обстоятелството, че около 1000 пътници, пристигнали на германски летища от Гърция в периода между януари и октомври тази година, са представили фалшиви документи за пътуване.

Наташа Берто, която е говорителка на Европейската комисия, заяви, че Германия е една страните в ЕС, която е възобновила граничните проверки за пристигащи граждани от страните от Шенгенското пространство, което има за цел ограничаването на нелегалната имиграция.

По думите на Берто, Берлин е уверил, че мерките ще бъдат "насочени и ограничени" и целят засилване на вътрешната сигурност.