"Хунтата" против "Бункера"

"Елитът" показа на Путин грамаден среден пръст

Андрей Пионтковски

Андрей Пионтковски

Андрей Пионтковски, Каспаров. Ru

Изведнъж вътре във властта се появиха две линии: едната на жестокото смазване на протестите и откровена фашизация на страната; другата – на съхраняване на режима без Путин. 
Членовете на втората групировка – бъдещата „хунта за национално спасение“ аз не бих идеализирал – те са същите клептократи.
Но смяната на диктатора винаги отслабва режима като цяло, каквито и мерзавци да дойдат на власт. Една промяна създава „прозорец“ от възможности. 
Достатъчно е да си спомним какво се случи след смъртта на Сталин. На власт дойдоха

 съучастниците в неговите престъпления,

 но в крайна сметка беше променена сериозно и външната, и вътрешната политика на страната. 
В дългосрочна перспектива това става първата голяма крачка към падането на комунистическия режим. И промените в наше време се случват значително по-бързо.
Путинският „бункер“ беше замислил „Пряката линия“ на 15 йни като опит за реанимирането на вожда на „Руския свят“ в очите на поданиците му след доста унизителното му представяне в Париж и Петербург.  
Но виртуалната „хунта“ нанесе ответен удар.

"Елитът" показа на Путин грамаден среден пръст

 и то не скришно, в джоба, а на долния десен ъгъл на екраните на всички телевизори в страната.
Покато пациентът, потвърждавайки своето жежко психофизиологическо състояние, блъскаше чекистите и хомосексуалистите, заплашваше Украйна с отсъствие на клозети, натрапчиво се връщаше към мисълта за въвеждане на смъртно наказание, на десетки милиони тв екрани предизвикателно се появяваха един след друг лозунгите и посланията на жестоко разгонените на 12 юни антипутински протестиращи.
И това още не е всичко.
Подборът на видео-репортажите от страната беше не просто мрачен, той беше 

мрачен и безизходен

Телевизионните водещи явно са преминали на страната на „хунтата“. Впрочем, опитният разузнавач трябваше да заподозре нещо, след като е сменен напълно обслужващият персонал.
Къде останаха многогодишните навици на ласкаещите стареца водещи!? В студиото беше пълно с някакви непознати, много ефективни и уверени в себе си момчета и момичета без възторжения блясък в очите.
По времето на Сталин щяха да ги разстрелят, при Путин до преди 2-3 години щяха да ги обвинят в някакви престъпления и да ги изпратят в оставка. 
Но при сегашния Путин няма да им се случи нищо. И те го знаят със сигурност. 
Такова е съотношенията на силите в управляващата върхушка днес.

Превод:Faktor.bg