Христо Иванов: Промените в Наказателния кодекс са атентат срещу бизнеса и инвестициите

В нарочна декларация, изпратена до медиите, се казва още, че се дава на прокуратура се дава чудовищен обем власт и възможност за "щавене", рекет и рейдърство

Христо Иванов

Христо Иванов

Промените в наказателния кодекс, които предвиждат въвеждането на понятието за корупция в частния сектор, са атентат срещу бизнеса и инвестициите. Това казва председателят на "Да, България" Христо Иванов, в изявление, изпратено до медиите.

Вчера правната комисия прие на първо четене изготвените от управляващите промени, които предвиждат преследване на корупция и в частния сектор и криминализират търговията с влияние.

"С тези монстрьозни дивотии днешното управление влиза в открита война с пазарната икономика, правата на собственост и договаряне, със законността и свободата изобщо. Виждаме основния механизъм на авторитарна репресия в действие: превърни всички в нарушители и си избирай кого да мачкаш. Кеф ти за прекършване на несъгласните, кеф ти за поддържане на страха, кеф ти за рекет и принуда", казва Иванов, посочва "Дневник".

Според него след две години бездействие управляващите са се сетили за препоръките от Европейския анализ на прокуратурата, "но не за да я реформират". "С тези предложения на корумпираната, тежко криминализирана прокуратура се дава чудовищен обем власт и възможност за "щавене", рекет и рейдърство. Никога от 1989 г. насам тя не е имала подобни възможности. Когато си подавах оставката като министър и от трибуната на парламента предупредих, че ни водят към прокурорска република, не съм си и помислял, че може да се стигне до нещо подобно", става известно още от изявлението на Иванов.

Той подаде оставка като министър на правосъдието през декември 2015 г. след гласуването на промените в основния закон, с които в последния момент бяха пренаредени разпределението на членовете в отделните колегии на съвета.

Според него "на пръв поглед истеричната необходимост да се имитират "мерки за борба с корупцията", без при това да се засяга и на косъм реалният корупционен модел на управление, заедно с бедствената безпросветност по върховете на Министерството на правосъдието и в парламента, водят до подобни дивашки извращения".

По думите му тези промени и действия са "израз на дълбоката същност на настоящото управление и на неговата устойчива тенденция към все по-голяма авторитарност и преяждане с власт".

В изявлението си той припомня, че този парламент е "заченат от волята да няма реална съдебна реформа, да не се пипа прокуратурата и властта на Пеевски".

"Заедно с това управлението ежедневно използва всички възможности да атакува основни свободи и демократични гаранции: рекетират се и се подлагат на рейдърство и натиск малки и големи бизнеси; атакуват се яростно опозиционните издания и се задушават дори просто неутрални медии като БНТ, репресират се хора за изяви в социалните медии; в същото време на пропагандната машина на режима постоянно се вливат нови ресурси и влияние; независимостта на регулаторите се задушава и се назначават откровени изпълнители на поръчки; контролни и правоохранителни органи се превръщат в бухалки; постижения като интернет гласуването нагло се премахват, а въвеждането на електронно управление се минира и отлага... изброяването може да продължи", пише още Иванов.

"Докато се мляска с Юнкер, Меркел и Жозеф Дол, Борисов старателно прокарва интересите на Путин и Ердоган и се опира на тяхното развихряне, за да си развърже ръцете за установяване на един все по-авторитарен режим у нас. Този курс се реализира от неразчленимо срасналите се ГЕРБ и ДПС и с подкрепата на имитиращата опозиция БСП", пише още лидерът на "Да, България".

Той отново повтаря, че заедно с другите партии от демократичната общност - ДСБ, ДЕОС, Зелените, БЗНС (които наскоро обявиха, че работят за формиране на коалиция), целят създаване на политически съюз, който да се противопостави на надигащия се авторитаризъм и да създаде управленска алтернатива, която е в състояние да гарантира свободата и развитието на държавата.

"Сега наша основна мисия става да спрем тези предложения с всички демократични средства и да заставим правителството да ги оттегли без всякакви уговорки. Заедно с партньорите ни от демократичната общност обсъждаме и ще предприемем конкретни действия за тази цел", пише още Иванов.