Хранене за здраво сърце

Здравословното хранене и редовната физическа активност могат значително да повлияят на здравето на сърцето

Връзката между начина на хранене и сърдечно-съдовите заболявания е изключително силна. Начинът на хранене е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания. В същото време той е изцяло под наш контрол.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за България, където на всеки 3ма човека 2ма умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Променяйки храненето си, можем да променим това.

Атеросклероза – основна причина за сърдечно-съдовите заболявания

Атеросклерозата е основна причина за появата, развитието и настъпващите усложнения на сърдечно-съдовите заболявания. В същото време тя е едно от най-често срещаните заболявания на нашето съвремие.

През последните години заболяванията, причинени от атеросклероза, засягат все по-млади хора, което е отражение на нездравословния начин на живот на съвременния човек.

В същността си атеросклерозата представлява увреждане на големите и средните артерии. Засягат се предимно артериите на сърцето, главния мозък, бъбреците, долните крайници, а също така гръдната и коремна аорта.

Да се спре задълбочаването на болестта на артериите – а тя неизменно се влошава с възрастта – е най-важно за предотвратяване на инфарктите и инсултите.

Рискови фактори за развитие на атеросклероза

Рисковите фактори за развитие на атеросклероза се делят на контролируеми и неконтролируеми. Рискови фактори, които не могат да се контролират, са възраст, пол, наличие на роднини със сърдечно-съдови заболявания.

Към групата на контролируемите рискови фактори спадат високо кръвно налягане, висок холестерол, захарен диабет, тютюнопушене, затлъстяване и обездвижване.

Всички рискови фактори, които могат да бъдат контролирани, са свързани с начина ни на хранене, с изключение единствено на обездвижването и тютюнопушенето.

Как храната може да спре процеса на запушване на артериите

Колко бързо и до каква степен ще се запушат вашите артерии се определя най-вече от храните, които консумирате.

Правилният начин на хранене може да помогне съдовете да се поддържат отворени, без опасни съсиреци и достатъчно гъвкави, за да служат като здравословни канали за кръвния поток. Храната прави това като се бори с натрупването на холестерола и другите кръвни мазнини, и най-вече като влияе върху факторите, водещи до кръвни съсиреци.

Начинът на хранене е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. В същото време той е изцяло под ваш контрол.

Всички знаем кои са храните, които вредят на сърцето. Но знаем ли кои храни се грижат за здравето на сърцето. Вижте 10 от храните за здраво сърце.

За щастие лекарите са установили сигурни начини да намалим риска от развитието на подобни заболявания. Здравословното хранене и редовната физическа активност могат значително да повлияят на здравето на сърцето. Вижте кои 10 храни за здраво сърце.

Сьомга

Сьомгата е царят на храните. Заслужена титла според нас. Сьомгата, заедно с други мазни риби като скумрия и сардини, е източник на полезни омега-3 мастни киселини. Според проучвания храните, богати на омега-3, понижават риска от аритмия и атеросклероза. Според учените трябва да хапвате от тези риби поне 2 пъти седмично, за да се отрази на здравето на сърцето.

Цитруси

Цитрусовите плодове съдържат много флавоноиди. Освен това в цитрусите има и високи количества витамини (особено витамин С) и минерали.

Боровинки и други дребни плодове

Дребните плодове са мини здравословни бомби. Ако ядете по 2-3 чаши дребни плодове седмично, намалявате риска от заболявания на сърцето с до 30%. Причината е във високите количества антиоксиданти, които понижават кръвното налягане, а оттам и рисковете за сърдечносъдови заболявания.

Домати

Доматите съдържат полезния за сърцето калий в много големи количества. Освен това в доматите има много ликопен, каротеноид, който помага по естествен начин да се борим с лошия холестерол. А оттам се понижава и рискът за болести ан сърцето.

Соя и соеви продукти
Соята и всички соеви продукти са здравословен начин да добавите протеин към менюто си, без да приемате вредни за сърцето мазнини. Соята съдържа полезните полиненаситени мазнини, както и витамини и минерали. Соевият протеин  освен това понижава нивата на лошия холестерол.

Ядки
Освен че са източници на полезни мазнини, ядките съдържат фибри и витамин Е. Освен това проучванията показват, че редовната консумация на ядки понижава лошия холестерол.

Червено вино
Смята се, че консумацията на червено вино в малки до умерени количества понижава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Зелени зеленчуци
За да сте здрави, зеленчуците трябва да са преобладаваща част от менюто ви. Ако обаче говорим за зеленчуци за здраво сърце, най-полезни са зелените зеленчуци. Те съдържат каротеноиди, вид антиоксиданти, както и фибри, витамини и минерали.

Ленено семе
Лененото семе и чиата са супер семената, богати на омега-3 мастни киселини, чиито ползи вече споменахме. Включете ги в диетата си по всевъзможни начини, за да усетите положителните ефекти върху здравето.

Авокадо
Авокадото е един от най-полезните плодове и източници на добри мазнини. Освен това авокадото съдържа високи количества калий и антиоксиданти, също важни за здравето на сърцето.