Гробницата на Христос по-древна със 700 години?

От археологическа гледна точка е невъзможно да се каже дали това е мястото, където е бил погребан Спасителят

снимка: darts.news

снимка: darts.news

Гробницата в Йерусалим, в която се смята, че е положено тялото на Исус Христос, е по-древна, отколкото се смяташе досега. Ново датиране определя възрастта ѝ на 1700 години, а не на предполагаемите около 1000, съобщават Дарик, като се позовава на Франс прес и "Нешънъл джиографик".

През вековете храмът "Възкресение Христово" в Ерусалим е бил обект на яростни нападения, пожари, земетресения. Църквата е унищожена напълно през 1009 г. Впоследствие е построена отново.

Тези обстоятелства карат съвременните учени да повдигнат въпроса дали именно тук се намира предполагаемата гробница на Исус Христос, идентифицирана от делегация, изпратена от Рим преди 17 века.

Сега резултатите от научни тестове потвърждават, че останките от варовиковата пещера под купола в храма са от гробницата, локализирана от древните римляни, пише "Нешънъл джиографик". Взетите от гръцки специалисти проби от хоросана между оригиналната варовикова повърхност на гробницата и мраморната плоча, която я покрива, бяха датирани към 345 г. Според историческите сведения гробницата е открита от римляните и поставена под купол около 326 г.

Досега най-ранните архитектурни свидетелства, откривани в и около гробницата, сочеха, че тя е на не повече от 1000 години и датира от времето на Кръстоносните походи.

От археологическа гледна точка е невъзможно да се каже дали това наистина е мястото, където е положено тялото на индивид, наричан от евреите Исус от Назарет, който според Новия завет е разпънат на кръст в Ерусалим през 30 или 33 г.

Новото датиране обаче потвърждава, че оригиналната гробница е конструирана по времето на Константин Първи - първия християнски римски император.

През октомври миналата година гробницата беше отворена за първи път от векове, когато куполът над нея, известен като едикула, беше реставриран от специалисти от Националния технически университет на Атина.