Гришо падна с една позиция надолу в световната ранглиста

Федерер, Димитров, Зверев и Гофен ще играят в Ротердам тази седмица, турнирът ще пропусне водачът в ранглистата Рафаел Надал

Григор Димитров

Григор Димитров

Шампионът от финалите на АТП в Лондон Григор Димитров загуби една позиция в световната ранглиста. От днес българският тенисист е №5, след като пропусна турнира в София и не успя да защити 250-те точки от титлата в "Арена Армеец" през 2017 г.

Димитров беше изпреварен от Александър Зверев - Зверев има 4450 точки, а Димитров - 4425. 20-годишният германец също загуби точки миналата седмица, след като реши да не защитава титлата си в Монпелие. Той се взе почивка след победите срещу Ник Кириос и Алекс де Минор за купа "Дейвис", които изведоха Германия до успех срещи Австралия.

Рафаел Надал остава №1 за 25-а поредна седмица и общо 166-а в кариерата си. Той обаче няма да играе тази седмица и може да отстъпи първото място, ако Роджър Федерер, който има  9605 точки, като изостава със 155 от Надал, стигне до полуфиналите на започващия днес турнир от категория "АТП 500" в Ротердам. Носителят на 20 титли от Големия шлем може да стане най-възрастният №1 в историята на тениса. В момента рекордът се държи от Андре Агаси, който оглавяваше ранглистата на 33 години и 131 дни. Федерер ще навърши 37 години през август.

Финалистът от Мелбърн Марин Чилич е трети с 4960 точки. В челната десетка са още австриецът Доминик Тийм (4060 т.), белгиецът Давид Гофен (3400 т.), американецът Джак Сок (2880 т.), аржентинецът Хуан Мартин дел Потро (2815 т.) и испанецът Пабло Кареньо Буста (2705 т.).

Федерер, Димитров, Зверев и Гофен ще играят в Ротердам тази седмица. Те са поставени на първите четири места, а другите четирима в списъка с поставените са Стан Вавринка, Томаш Бердих, Лука Пуи, който в неделя спечели титлата в Монпелие, и Жюл Мюлер.

Димитров е водач в долната половина, а в първия кръг ще се изправи срещу японеца Юичи Сугита. При успех във втория кръг го очаква двубой с победителя от мача между сърбина Филип Крайнович и канадския тинейджър Феликс Оже-Алясим.

Другите поставени в половината на българския тенисист са Пуи, Гофен и Бердих, които започват участието си съответно срещу Андрей Рубльов, Беноа Пер и Миша Зверев.