Гръцките фермери ще блокират пътища

Земеделските производители искат необлагаем минимум и намаляване на данъчната тежест

Снимка: The National Herald

Снимка: The National Herald

Фермерите в Гърция ще издигнат блокади по пътищата днес, по решение на земеделските производители от района на Кардица. В него са участвали 25 браншови сдружения, съобщава вестник "Та неа", цитиран от БТА.

Земеделските стопани в Гърция са недоволни от насъбралите се, според тях, проблеми в бранша, които с течение на времето са се изострили и са довели до драстично намаляване на доходите им. 

Фермерите настояват с данъци да бъдат облагани само реалните им доходи, необлагаемият за тях минимум да е 12 хиляди евро, да се премахне осигуряването и да се намали възрастовата граница за пенсиониране на 60 години за мъжете и 55 години за жените.

Земеделските производители искат още гарантирани цени за тяхната продукция, безплатно здравеопазване, достойни пенсии, премахване на единния имотен данък и създаване на държавен фонд, който да поема на сто процента обезщетенията им за щетите, нанесени от природните бедствия.

Миналата седмица гръцкият парламент одобри проектозакон за нови мерки за икономии, съдържащ фискални, енергийни и трудови реформи, изисквани от международните кредитори в замяна на отпускане на нов транш от спасителната програма за страната. Докато вървяха дебатите преди гласуването, пред сградата на законодателния орган имаше многохилядна демонстрация.