Горанов с новина: Ще има "Коледа за пенсионерите", ще спазим традицията

Ще съберем с три милиарда и половина повече, обяви финансовият министър по повод бюджет 2020

Владислав Горанов

Владислав Горанов

„Местните данъци в България са изключително ниски, както и данъчните оценки. Няма как с приходите от тях да се поддържа и развива инфраструктурата. Тя трябва да се финансира от имуществените данъци”. Това каза в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия министърът на финансите Владислав Горанов.

Той не потвърди, че новоизбраните кметове на ГЕРБ ще наложат увеличение на данъците и таксите. „Градоначалниците трябва да преценят каква политика да водят и да поемат своята отговорност. Ако решат да задържат ниски данъците и таксите, да бъдат така любезни да не се обръщат към правителството”, допълни Горанов.

,,Концептуално погледнато, изграждането на местна инфраструктура трябва да се финансира от имуществените данъци. Знаете ли колко е годишният приход от данък недвижими имоти? Малко под 300 милиона. В България местните данъци са изключително ниски, няма как в едно населено място със 100 000 лева годишен приход да се очаква да се развива местната инфраструктура. Така че там, където живеят повече и се плащат повече данъци, ще има по-добра инфраструктура. Кметовете са тези, които трябва да преценят каква политика ще водят. Да, намаляването на местните данъци е винаги лесно решение, но в крайна сметка местната власт трябва да поеме своята отговорност. Изкушението да разказваш приятни за ухото истории възпитава грешни представи у българските граждани, че всичко може да бъде евтино или безплатно'', обясни  в ефира на Нова телевизия финансовият министър по отношение на местните данъци.

Относно бюджета за следващата година Горанов заяви, че приходите за следващата година нарастват, а не намаляват.

,,Ние ще съберем с три милиарда и половина повече. Нито един лев преизпълнение на приходите не може да бъде изхарчен от правителството. Правителството има възможност да размества отделните разходни пера и спестените лихви да ги насочим към ДОО, но това не означава преизпълнение на приходите. Ако се получи преизпълнние на приходите все пак, то отива към подобряване на бюджетното салдо'', посочи Владислав Горанов и категорично заяви, че ще има коледни добавки за пенсионерите.

,,Увеличението на пенсиите е такова, каквото произвежда пенсионният модел. Увеличението в размер на 6,7% е половината от инфлацията и половината от ръста на средния осигурителен доход. Но за да има по-високи пенсии, трябва да има по-високи заплати и ние работим именно в тази насока'', допълни Горанов.

На въпрос кога България би могла да догони държави като Гърция, Хърватия, Румъния и Унгария по доходи финансовият министър отговори, че това би могло да се постигне, ако бъдем по-работливи и по-амбициозни.

,,Повече инвестиции в образованието като икономическа и демографска мярка. Няма да сме по-успешни, ако не сме по-образовани. За жалост късно го разбрахме това'', отбеляза в заключение министър Горанов.