Главно мюфтийство: Нашите хора са принудени да учат в чужбина

Висшият ислямски институт не е акредитиран вече 27 години, заяви Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство

Джелал Фаик

Джелал Фаик

Ние сме за в България да се обучават нашите хора, които искат да стават духовници, за да могат да остават в България, но за съжаление, тъй като Висшият ислямски институт от 27 години не е акредитиран, нашите хора са принудени да излязат в чужбина и да учат в чужбина. Имаме 20 районни мюфтийства. В тези 20 районни мюфтийства имаме районни мюфтии. Ние сме в пълен контакт с тях, ние сме в постоянна връзка с тях. Ако наистина ние видим и разберем, че има хора, които проповядват радикални елементи, бъдете сигурни, че ние първи ще го уличим в това нещо. Ние няма да позволим това нещо, заяви пред БНТ Джелал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство.

Дипломите на чуждите свещеници - евангелски, католически и православни, да минават през одобрение от Министерството на образованието и Дирекцията по вероизповеданията, предлага вицепремиерът Красимир Каракачанов след среща със специалните служби за мерки срещу радикалния ислям. Обмисля се още да се забрани чужди граждани да са начело на вероизповеданията у нас и да се финансират от чужбина.

От Главното мюфтийство коментираха, че предвижданите промени не са обсъждани с тях и че и сега мюсюлманските духовници могат да се обучават в България, но Висшият ислямски институт не е акредитиран вече 27 години.