Георге Иванов иска от Чавушоглу "нов стимул за членството на Македония в НАТО"

В официално заявление от канцеларията на президента се казва, че "Македония високо оценява подкрепата на Турция

Георге Иванов

Георге Иванов

Президентът на Македония Георге Иванов прие днес, на 18 юни, турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е на посещение в страната, предава скопското електронно издание „НОВА ТВ“.
"След разрешаването на политическата криза е време да се създаде нов стимул за членството на Република Македония в НАТО. Както и преди, очакваме вашата открита и силна подкрепа ", посочи Иванов на Чавушоглу по време на срещата.
В официално заявление от канцеларията на президента се казва, че "Македония високо оценява подкрепата на Турция за употребата на конституционното наименование на страната и за интеграцията на страната в НАТО."

Чавушоглу е потвърдил подкрепата, която Турция дава за европейската и за евроатлантическата интеграция на Македония и посочи, че Турция ще бъде последователна на тази постоянна подкрепа.
"Македонският президент и министър Чавушоглу обмениха мнения и информация относно ситуацията в региона, по въпросите от външно политически интерес и за двете страни, както и за необходимостта от по-тясно сътрудничество между службите за сигурност на Македония и Турция. В тази посока президентът Иванов подчерта необходимостта от обмен на информация между полицейските служби и службите за разузнаване, предприемане на съвместни действия, както и намирането на ефективни средства и методи за превенция и борба с разпространението на насилствен екстремизъм и тероризъм ", се сочи от македонското президентство .