Геолози предсказаха глобален катаклизъм

В Световния океан възникват мъртви зони - области, в които водата съдържа съвсем малко кислород

Учени от университета на Отаго в Нова Зеландия установиха, че глобалното затопляне може да доведе до катастрофално намаляване на разтворения кислород в морската вода, съобщи Лента. 

Геолози изследвали съдържанието на изотопи на урана в седименти, някои от които датират отпреди около 100 милиона години, на териториите на Англия и Италия. Това позволило да се прецени не само какво е било количеството кислород в древните океани, но и да се изяснят причините за намаляването му. Оказало се, че по време на т.нар. второ океанско аноксично събитие преди 94 милиона години голямо количество въглеродни съединения попаднали в океаните, като за това допринесло значителното съдържание на въглероден газ в атмосферата. 

По думите на учените, сега концентрацията на парникови газове в резултат на човешката дейност е по-бърза и характерната за кредата степен на лишаване от кислород ще бъде достигната след стотици хиляди, а не след милиони години.

Още сега в Световния океан възникват мъртви зони - области, в които водата съдържа съвсем малко кислород. Събрани от еколози от Швеция и САЩ данни сочат, че през последните няколко години броят на мъртвите зони е надхвърлил 400.