Генералният секретар на ООН: Светът се страхува от ядрена война със Северна Корея

Антонио Гутериш говори преди началото на ежегодния дебат в 72-то Общо събрание на орнанизацията

"Светът се страхува от ядрена война със Северна Корея". За това предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш преди началото на ежегодния дебат в 72-то Общо събрание на ООН в централата на световната организация в Ню Йорк. 

След речта му президентът на тазгодишното събрание Мирослав Лайчак официално ще открие сесията, която ще продължи до 25 септември. "Нашият свят е в беда, хората продължават да страдат и са ядосани", изтъкна генералният секретар. Според него световното население е най-обезпокоено от неравенството и климатичните промени.

"Обществата са разпокъсани, политическият дискурс е поляризиран", изтъкна той и продължи да подчертава колко разделени са обществата. "Ние сме свят на парчета, трябва да бъдем свят на мира", убеден Гутериш. След това той очерта седем приоритета на това Общо събрание на ООН. Като първи приоритет генералния секретар посочи ядрените оръжия. "Категорично осъждам тези изпитания", заклейми Гутериш опитите на Северна Корея. 

Според него всички държави трябва да "покажат по-голям ангажимент към свят без ядрени оръжия". Като втори приоритет Гутериш посочи тероризма. За да се отговори на това, държавите трябва да обърнат внимание на проблемите, които карат хората да се радикализират, според него. "Никой не печели днешните войни", заяви генералният секретар и изброи кризите в Сирия, Йемен, Южен Судан и Афганистан. Той призова за конкретни отговори при разрешаването на конфликтите, включително и насилието срещу рохингите в Мианмар. По думите му мианмарското правителство трябва да предостави "безпрепятствен хуманитарен достъп".

Шефът на ООН подкрепи решението за две държави - Израел и Палестина, пояснявайки, че това е "единственият път". Гутериш също като заплахи посочи климатичните изменения, споменавайки унищожителните урагани в Карибите и САЩ. Генералният секретар дълго говори за "човешката мобилност". "Нека бъдем наясно: ние не само сме изправени пред бежанска криза, ние също сме изправени пред криза на солидарността", убеден е той.

По думите му всяка страна има правото да защити границите си, но предупреди, че някои държави не са толкова приятелски, колкото трябва да бъдат. Призовавам тези страни да покажат гостоприемство към милиони разселени хора, каза той, с което си спечели аплодисменти от присъстващите в залата.

Миграцията трябва да бъде вариант, а не необходимост. Трагедиите в Средиземно море няма да приключат с по-стриктни мигрантски политики. Безопасната миграция не може да бъде запазена за световния елит, продължи той. "Бежанците, вътрешно разселените хора и мигрантите не са проблемът, проблемът лежи в конфликта, преследването и отчайващата бедност", заключи той. Тазгодишната тема на дебата е "Фокусиране върху хората: Борба за мир и приличен живот за всички на една устойчива планета".