Задържаха френския милиардер, заподозрян в корупция

Венсан Болоре е управлявал по съмнителен начин пристанища в Африка

Венсан Болоре, снимка:БНТ

Венсан Болоре, снимка:БНТ

Френският милиардер Венсан Болоре е задържан по подозрение в корупция. Той бил арестуван край Париж и отведен за разпит, съобщава БНТ. Френските власти разследват една от дъщерните фирми на компанията му за начина, по който е придобила права да управлява пристанища в Африка.

66-годишният Болоре е задържан в рамките на разследване за това как компанията му Bollore Group е стигнала до договори за управление на две пристанища в Африка - Ломе в Того и Конакри в Гвинея. Според следствието, за да получи изгодни договори, фирмата на Болоре е подкупила африкански лидери.

Bollore Group отрича каквито и да е било неправомерни дейности при своите африкански операции.

Разследващите подозират, че комуникационният филиал Havas е работил за президента на Гвинея Алфа Конде и този на Того Фауре Гнасингбе, с надеждата, че ще получи договорите за пристанищата. След избирането си Конде прекрати договора на съществуващия оператор на пристанище Конакри и го предаде на Bollore Group.

Новината за арестуването на Венсан Болоре доведе до падане на акциите на групата над 4%.

Империята на милиардера обхваща различни сфери - строителство, логистика, медии, реклама и морски превози. През 2007 г. името на Болоре беше замесено в скандал, след като се оказа, че подарил луксозна почивка с яхта на тогавашния френски президент Никола Саркози.