Левият "Либерасион" се продава днес на мъжете във Франция с 25 процента по-скъпо

Така изданието иска да привлече вниманието върху значителната разлика в заплатите на двата пола

По случай Международния ден на жената френският в. "Либерасион" продава днешния брой на мъжете с 25 процента по-скъпо, отколкото на жените, за да привлече вниманието върху значителната разлика в заплащането на двата пола, предаде агенция "Франс прес".

Левият всекидневник предлага два варианта на челната страница в зависимост от пола на купувача. На единия има пиктограма "мъж" и текст "За мъже 2.50 евро", а на другия - пиктограма "жена" с текста "За жени 2 евро, нормална цена".

"Въпреки закона, въпреки всички положени усилия при възнагражденията на мъжете и жените във Франция продължава да има разлика от 25 процента. За да изтъкне тази несправедливост, "Либерасион" реши да приложи само за ден същата разлика в цената си, написа на първа страница изданието.

Първоначално смятахме да направим жест към жените под формата на по-ниска цена - 1.50 евро, но това щеше да прилича на милостиня, обяснява редакцията във вътрешните страници на вестника и уточнява, че е почерпила идеята за днешната инициатива от канадския месечник "Маклийн'с".

Евентуалната печалба ще бъде предоставена на кампанията "Лаборатория за равенство". Темата за равноправието между мъжете и жените и за насилието над жени е на първа страница в почти всички френски вестници днес.

Вчера, представяйки новия план на правителството, министър-председателят Едуар Филип заяви амбицията си възможно най-скоро да постигне изравняване на възнагражденията на жените и мъжете, и то на дело, а не само във викосокопарни юридически декларации. Принципът "за равен труд - равно заплащане" присъства във френското законодателство от 45 години, напомня АФП.