Фирма, ремонтирала НДК, ще получи 12 мил.лв без търг за поставянето на система за сигурност

Причината - липса на време, за да бъде обявен конкурс за поръчката

Строителната фирма "Галчев инженеринг", която ремонтира сградата на Националния дворец на културата за 17 млн. лева, ще получи и 12 млн. лв, за да постави и единна система за сигурност в сградата. Това става ясно от съобщение за обществена поръчка с пряко договаряне, публикувана от дружеството "Национален дворец на културата - конгресен център", съобщава "Дневник". Дейностите са по подготовката й за българското председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. 

Разходите на дружеството се проверяват от прокуратурата, която повдигна две обвинения на бившия изпълнителен директор Мирослав Боршош. Временна комисия в парламента също провери случая, като с гласуване в парламента се реши, че ще бъде възложено на Сметната палата да направи одит.

Сумата от 12 млн. лева за изграждане на система за сигурност в сградата бе отпусната от Министерския съвет на в края на май заедно с още 16 млн. лева са за плащания по договорите на НДК с "Галчев инженеринг" - за цялостната реконструкция на сградата, и с "Динакорд-България" за конгресна техника. Двете поръчки се проверяват от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Според обявлението договорът е директно договорен с "Галчев инженеринг" заради липсата на време, като възложителят е предприел "спешни мерки", за да завърши проекта в срок. Според документа това не би било възможно, ако бъде обявен открит конкурс. В обявлението се казва още, че системата за сигурност ще покрие изискванията на Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана.