Фен на Айнщнай брои $ 210 000 за негови писма, с уникални разсъждения за Бог и Израел

Според физика Господ е създал света, но съвсем не го е направил лесно разбираем

Алберт Айнщайн

Алберт Айнщайн

Писмата на гениалния Алберт Айнщайн, в които през 50-те години на 20 в. представя пред колега разсъжденията си за физиката, Господ и Израел, бяха купени за 210 000 долара, съобщава АФП.

Осемте писма са написани на английски между 1951 и 1954 година. Повечето са адресирани до Дейвид Бом и са подписани от ръката на Айнщайн, като в някои от тях има и ръкописни бележки.

В писмото, което достигна най-висока цена - 84 000 долара (75 500 евро), Айнщайн подчертава, че "ако Господ е създал света, неговата основна грижа със сигурност не е била да го направи лесно разбираем за нас".

В друго писмо, продадено за 50 400 долара (45 300 евро), той разсъждава за връзката, установена от Бом между квантовата теория и теорията на относителността. "Трябва да призная, че не съм в състояние да отгатна как може да се достигне до това обединение", пише Айнщайн. В напечатаното на машина писмо се съдържа формула, грижливо написана на ръка.

Дейвид Бом, роден в САЩ в семейство на еврейски емигранти, е работил с Айнщайн в Принстънския университет, преди да избяга в Бразилия, след като губи поста си заради лова на вещици - политика за преследване на комунистически идеи, вдъхновена от сенатора Джоузеф Макарти.

Нобеловият лауреат по физика Айнщайн, който е отказал предложение да застане начело на новата държава Израел, твърди, че тогава не е бил моментът да се вземе такова решение. "Израел е интелектуално жив и интересен, но има твърде ограничени възможности и да се отиде там, с намерението да се тръгне отново при първа възможност, ще бъде достойно за съжаление", пише той.

Бом окончателно става през 1955 г. гостуващ преподавател в реномирания Технологичен институт в Хайфа, в северната част на Израел.

Айнщайн е неприсъствен управляващ на Еврейския университет в Йерусалим. Когато почива през 1955 г. той му оставя архива си и университетът разполага с най-голямата колекция в света от документи на учения.