Фандъкова и Мишел Барние "инспектираха" третата линия на метрото

Много съм щастлива, че г-н Барние днес е тук, важно е да види за какво отиват европейските пари, заяви столичният кмет

Мишел Барние и Йорданка Фандъкова на третата линия на метрото

Мишел Барние и Йорданка Фандъкова на третата линия на метрото

В момента третата линия на метрото изграждаме с около 400 млн. евро европейска солидарност. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети столичното метро с главния преговарящ от името на ЕС за „Брекзит“ Мишел Барние, предаде„Фокус“.

 „Много съм щастлива, че г-н Барние днес е на софийското метро. Той познава началото на строителството на втората линия и е много важно да се видят европейските средства и солидарност за какво отиват. Това е граждански проект, който е в полза на града и всички граждани, които използват най-бързия и екологичен градски транспорт. В момента строим 12 км от третата линия на метрото. Това беше първият одобрен проект за европейско финансиране от новия програмен период“, заяви Фандъкова. Тя уточни, че очаква до края на годината над 80% от участъка от „Красно село“ до Малък градски театър „Зад канала“ да бъдат готови. „Знаете, че след приключването на третата линия на метрото, около половин милион души дневно ще използват най-екологичния градски транспорт. Ползата за екологията е много голяма – около 90 000 тона годишно ще спестяваме с изграждането на третата линия на метрото. За нас европейската солидарност е важна и е голяма отговорност да можем да подготвим проектите, да ги защитим и да покажем, че тя се ползва от гражданите“, допълни тя. 

Фандъкова подчерта, че за тях е важно това, че успяват да строят с бързи темпове различните участъци от софийското метро с голяма подкрепа от ЕК. „В момента третата линия на метрото изграждаме с около 400 млн. евро европейска солидарност. Чухме уверението, че във връзка с преговорите, Великобритания е поела ангажимента да изпълни всичко свои финансови ангажименти. Вече са изпълнени над 60% от дейностите по третата линия на метрото. Очаквам до края на месец май тунелопробивната машина да достигне до НДК“, каза още Йорданка Фандъкова.