Фалшив алкохол отново сее смърт в Русия

Девет души загинаха в последните два дни от водката менте

Най-малко девет души са починали от отравяне с фалшив алкохол през последните два дни в Русия, предаде Нюз.Ру, цитирана от Клуб Z. Новината извика спомена за трагедията, погубила близо 80 души в Иркутск в края на 2016 г след пиене на препарат за вана.

Вечерта на 20 юни младеж от град Ахтубинск в Астраханска област намерил в изоставена сграда туба с 8 литра течност с дъх на алкохол. Той занесъл находката у свой роднина, който веднага повикал още хора и си спретнали гуляй. В резултат четирима от участниците в пиршеството починали, а другите трима са в тежко състояние в болница.

На другия ден в далекоизточното пристанище Находка в каютата им пък били открити двама мъртви моряци. Вероятно те са починали от употребата на некачествен алкохол и то няколко дни по-рано.

Други 11 души били докарани вчера почти едновременно в реанимацията на подмосковното селище Сергиев Посад. По-късно трима от тях починали. Установено е, че те са пили метилов спирт или метанол - една от най-опасните отрови. Употребата дори на 10 милилитра от течността може да причини смърт или слепота.

През декември 2016 г. в сибирския град Иркутск само за десет дни умряха 77 души. Оказа се, че всички те са пили разтвор от глог за почистване на вани. Етанолът в него бил заменен с метанол, чието смъртоносно въздействие се е оказало по-бързо. Препаратът се продавал съвсем законно и на етикетите било написано, че е опасен за пиене. Властите обаче твърдяха, че причината за масовата смърт била замяната на етанола с метанол. Президентът Владимир Путин дори заяви, че в масовото отравяне имало следа от чужбина, без обаче да назове конкретна страна.