Евакуираха хора и животни в няколко радомирски села

Средната стойност на падналите валежи на територията на язовир „Студена“ е 60 л в секунда.

На територията на община Радомир са засегнати селата Негованци, Беланица, Кленовик и Извор. Евакуирани са 4 семейства и 30 селскостопански животни. Наводнени са дворовете и мазетата, като на места в по-ниските райони при къщите водата достига до 1 метър от нивото на дворното пространство. На място е кметът на общината и на екипите по одводняване.

Основният водизточник на Перник яз. „Студена“ е със свободен обем 13 736 000 л. на куб. м, наличният обем в язовира е 11 464 000 л на куб.м. Средният приток за последните 24 часа е 10 842 л/с. Средната стойност на падналите валежи на територията на язовир „Студена“ е 60 л в секунда. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация – Перник след обилните валежи през изминалото денонощие. По подадени данни от областния и общинските дежурни по сигурност, има регистрирани сигнали за извънредни ситуации на територията на общините Перник и Радомир. Останалите общини са подали категорична информация, че няма излизане на вода от речните корита.

Областният управител Ирена Соколова е в постоянна връзка с Националния щаб и главен комисар Николай Николов и също наблюдават ситуацията в Радомир. В община Перник има подадени сигнали за завиряване и невъзможност за оттичане на водата на ул. „Рашо Димитров“. Екип на РД ПБЗН ще отводни района, след което ще бъдат почистени шахтите, за да се осигури нормалното им функциониране.

Областният управител предупреждава шофьорите на моторни превозни средства, движещи се на скоростната магистрала в района около Централната автогара на гр. Перник, да се движат с повишено внимание и ниска скорост. Причината за това е завиряване от стичащите се води на ул. „Софийско шосе“. В района на кв. „Бела вода“ има регистрирано излизане на р. Струма от речното корито, поради което са заляти земеделски земи. На място веднага е изпратена техника, която да осигури дренирането на терена. На територията на общината няма данни за пострадали хора.