Ето защо е добре да похапваме тиква

Преди да си купите тиква, уверете се, че тя все още има стъбло (дръжка)


Тиквата е перфектният есенен плод, подходящ за диетично хранене със съдържанието си само на 25 ккал в 100 г.
Тя може да бъде приготвена по най-различни начини: печена, варена, панирана, на пара, на пюре, на супа, на омлет и т.н. С малко повече въображение, може да сътворите чудеса от тиква и да получите в замяна подсилена имунна система и понижено кръвно налягане.

Но защо тиквата е толкова удачен избор за есенно-зимната ви диета?

Това е заради богатото й съдържание на калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, а също така и ценните витамини С, В1, В2, РР.
Освен всичко, оранжевият плод се бори успешно със свободните радикали и спомага за свежия тен и сияйната кожа, благодарение на каротиноидите в нея.
Диетата с тиква е идеалният вариант за тези, които искат да отслабнат с няколко килограма и в същото време искат да подобрят здравословното си състояние, тъй като тиквата превъзхожда останалите есенни плодове по съдържание на полезни вещества.

Например, по съдържание на провитамин А тиквата е 5 пъти по-богата в сравнение с морковите и 3 пъти повече в сравнение с наличието му в говеждия черен дроб. Това е причината офталмолозите да препоръчват на хората с нарушено зрение да консумират често ястия с тиква, сготвена по различни начини и да пият тиквен сок.
Но внимавайте с консумацията на сурова тиква, ако имате проблеми със задстомашната жлеза или стомашно-чревния тракт.
Тиквата действа благоприятно на отоците по краката заради диуретичното си действие. Полезна е за отслабване, за болни бъбреци, черен дроб, анемия, запек.

Ако я подслаждате с лъжичка мед, вместо захар, ще прочистите организма си само за седмица! Нужно е малко движение и обилна консумация на билкови чайове и вода.

Ето и една вкусна и питателна рецепта за десерт с тиква:
Продукти: 1,300 кг. обелена и почистена сурова тиква, 200 гр. стафиди, 150 гр. орехи, 1 ч.ч. прясно мляко с 3.6% масленост (може и обезмаслено). Всички продукти се задушават, докато омекнат и след това част от микса се добавя в порция кисело мляко, с малко канела по желание.

Неслучайно диетолозите смятат тиквата за идеално средство в борбата с излишните килограми. С подходящ хранителен режим с тиква може да се отървете от 8 кг за 12 дни и като бонус ще пречистите организма си, ще засилите имунитета си и ще изчистите шлаките.

Диетичният режим е с продължителност от общо 12 дни, които са на 4-дневни етапи, т. е. менюто се повтаря на всеки 4 дни.
Първи ден: Закуска - тиквена салата и тиквена каша; Обяд - тиквена супа; Вечеря - Печена тиква.
Втори ден: Закуска - тиквена салата и тиквена каша; Обяд - постна зеленчукова супа и пържена тиква; Вечеря - печени ябълки на фурна с 3 сини сливи.
Трети ден: Закуска - тиквена салата и тиквена каша; Обяд - супа топчета; Вечеря - салата от тиква с ананас.
Четвърти ден: Закуска - тиквена салата и тиквена каша; Обяд - зеленчукова супа, задушени чушки; Вечеря - тиквено рагу.

А  ето и как се приготвят някои ястия:

Тиквена салата: Нарежете сурова тиква и 2 моркова, смесете и полейте с лимонов сок.

Тиквена каша: Нарязаната тиква варете 30 минути. Прибавете към нея няколко супени лъжици зърнена култура (жито, овес, елда) и варете още 30 минути. Не подслаждайте със захар.

Тиквена супа: Нарежете тиква, морков, чушка и два картофа. Всичко се вари и към края на приготвянето се прибавя нарязан на ситно домат и магданоз на вкус.

Салата от тиква с ананас: Направете си сухари от бял хляб, нарежете тиквата и ананаса, смесете ги и това е всичко.
Преди да си купите тиква, уверете се, че тя все още има стъбло, защото тикви без дръжка понякога могат да бъдат негодни за консумация. Тиквата трябва да се усеща по-тежка отколкото изглежда, а ако почукването с чукче или с ръка удари на кухо, то моментът за консумация е настъпил.

Освен че могат да се превърнат в страхотни десерти, тиквите са и най-често използваната украса за Хелоуин: издълбават се под формата на призрачни и зловещи лица с поставена във вътрешността свещ. Напръскването на издълбана тиква отвътре с оцет, а отвън с лак за коса, ще й попречи да мухляса.

Тиквите могат да се запазят, без да се развалят в продължение на няколко седмици, ако се съхраняват на тъмно. След като ги нарежем на парчета, могат да издържат само няколко дни в хладилника.

За мъжете с леки проблеми с простатата, тиквата предлага добро облекчение. В тази връзка ефектът на зелените  тиквени семки е медицински доказан. Семената съдържат високо ниво на цинк, а дефицитът на цинк е една от причините за заболяванията на простатата.