Ердоган обяви предсрочни президентски и парламентарни избори на 24 юни!

Изборите са изключително важни, защото ще предоставят на победителите нови правомощия, одобрени с референдума за конституционни промени

Ердоган

Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че на 24 юни в страната ще се проведат предсрочни избори, предава AFP, цитирана от "Фокус".
„В резултат на консултациите с председателя на Партията за национално движение г-н Давлет Бахчели, ние решихме да проведе избори на 24 юни 2018 г., неделя.“, заяви на пресконференция в Анкара Реджеп Ердоган.

В един и същи ден ще се проведат и президентски, и парламентарни избори. Първоначално се планираше те да се проведат на 3 ноември 2019 г. Според експерти новите избори имат за цел да завършат постепенното въвеждане на президентска система. Мнозинството от турците гласуваха за това с референдум през април 2017 г.
 
На пресконференцията в Анкара президентът подчерта, че Турция трябва да елиминира несигурността. Според него страната се управлява със "стара система". 

Според държавния глава последното развитие в Турция, антитерористичните операции в Ирак и Сирия и кризата със съседните държави са принудили страната да преодолее несигурността. 

Ердоган уточни, че е необходимо незабавно да се премине към президентска система. 

Според експерти изборите са изключително важни, защото ще предоставят на победителите нови правомощия, одобрени с референдума за конституционни промени, който се проведе през миналата година.
 
За предсрочни избори пръв заговори генералният председател на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели. Вчера той призова за провеждане на предсрочни общи избори. На заседание на Парламентарната група на ПНД Девлет Бахчели се аргументира, че при сегашната вътрешно и външно-политическа обстановка „нацията няма как да чака и да издържи чак до 3 ноември 2019 год. за предвидените в новата конституция едновременни общи и президентски избори”. Предложението му е „тези два вида избори да се проведат също едновременно на 28 август т.г.”.