Енергиен експерт: Около ЧЕЗ се вдигна много шум, а парите обичат тишината

Като се изключи типичният популизъм на БСП, нищо сензационно няма да излезе от сформираната в парламента комисия, твърди Васко Начев

Васко Начев

Васко Начев

Има сериозни опасения за посоката, в която ще поеме сделката за ЧЕЗ, защото се вдигна много шум, а парите обичат тишината, каза в интервю за БНР енергийният експерт Васко Начев. Той смята, че ако българската страна е искала да направи нещо по тази сделка, е имала достатъчно време и възможности. 

Начев определи евентуално включване на държавата в сделката като "изключително голяма грешка", защото това, по думите му, ще бъде генерална индикация за бизнес климата в България. 

"В обществото беше насадено мнението, че едни изедници ни ограбваха, а сега дори една Гинка (Върбакова) предстои да ни ограбва. Оттам е тази обществена нагласа и неодобрение от хората, без да си дават сметка, че това е по късата допирателна и нещата са много по-различни, отколкото някои се опитват да ги представят", посочи експертът.

"Държавата има достатъчно силни механизми на контрол за посоката на цената на тока", категоричен е енергийният експерт. Запитан как вижда изхода от сделката за ЧЕЗ, Васко Начев посочи, че има съмнения за начина на плащанията, защото дори да е имало готови банки, сега те все по-трудно ще се съгласят да финансират сделката. "Вероятността тази сделка да не се случи, идва от страна на банките, които биха застанали зад купувача", подчерта Васко Начев. Внушенията, че сделката би могла да пропадне, според него, граничат с популизъм.

Коментирайки началото на работата на временната парламентарна комисия за проверка на продажбата на ЧЕЗ, Начев посочи: "Както неведнъж е казано: „Ако искате нещо да бъде объркано или да не се разбере какво се случва, направете комисия по даден казус“. Тази комисия – те са, образно казано, с вързани ръце и ако има отговори на въпросите, които провокира тази сделка, то те са в чешката страна. Като се изключи типичният популизъм на БСП, която поиска създаването на една такава комисия, не очаквам нещо сензационно да излезе като становище от комисията. Дори да има нещо притеснително в цялата сделка, те (членовете на комисията) няма да могат да стигнат до всички тези елементи".

Сумата, която е официално обявена, е договорена между двете страни, напомни Начев. "Вторият в класирането е дал по-висока стойност от спечелилия сделката. Тоест, това на колко ние оценяваме и на колко пазарът определя, са две различни неща. Постигнат е някакъв консенсус относно цената, който удовлетворява и двете страни, и това не бива да се подлага на съмнение. Ние вечно гледаме в паничката на другия".