Емил Радев: Бъдещо преброяване ще покаже колко точно са нашите сънародници в Албания

Приоритет на нашето председателство са Западните Балкани, а там Албания играе важна роля, заяви еродепутатът

Признаването на българско малцинство в Албания е голям пробив, постигнат със съвместни усилия на евродепутати, външно министерство, премиера Борисов, учени от БАН. Това заяви евродепутатът от ЕНП Емил Радев в студиото на "Още от деня" на БНТ.

Съвместните ни усилия, имаше писма до Албания, МВнР предприе редица стъпки, както и личният телефонен разговор на премиера Борисов с албанския му колега Еди Рама, доведоха до успешното завършване на въпроса, коментира Радев и похвали българите в Албания, които в рамките на броени дни са помогнали с подписка от над 3000 души.

По думите му при бъдещо преброяване ще стане ясно колко точно са нашите сънародници в албанската държава. Приоритет на нашето председателство са Западните Балкани, а там Албания играе важна роля. Доскоро съществуваше омраза, с малки крачки напрежението ще се потуши напълно.

Емил Радев каза още, че по отношение на Шенген сме постигнали сериозен напредък с включването на България в Шенгенската визова информационна система. Това значи, че престоят на чужденци от трети страни ще се смята за престой в Шенгенското пространство и вече имаме пасивен достъп до системата. След изборите в Германия и Австрия на България и Румъния ще се погледне реалистично за пълноправно членство в Шенген, каза евродепутатът.