Емил Хърсев: България е страната с най-бързо покачване на доходи, работни заплати и национално богатство

За бедствено положение на повече една трета от българите не може да се говори

България е страната с най-бързо покачване на доходи, работни заплати и национално богатство. Миналата година има 10 % ръст на работните заплати, над 8 % ръст на доходите. Това заяви икономистът Емил Хърсев в "Здравей България" на Нова тв" по повод изнесената статистика на Евростат, че близо една трета от българите живеят в лишения. Той категорично не е съгласен със статистиката.

За бедствено положение на повече една трета от българите не може да се говори, по думите му.

"Обичаме да се изживяваме като страдащи, макар че обективно погледнато не живеем толкова зле", категоричен е той. Няма да имаме скоро доволно поколение и Слава Богу, защото недоволството е двигател, по думите на финансиста. 

Според него, в психологията на обществото ни е заложено да сме недоволни, въпреки че не живеем толкова зле.

  „Ако трябва да имам Бентли, аз сигурно мизерствам – аз нямам Бентли“, даде пример той. По повод някои от критериите в статистиката той посочи, че българите при всички случаи са сред единия милиард от населението на Земята, който живее най-добре. Това не може да се каже за индийците, въпреки че Индия има много по-голям растеж. 

 „Има два фактора, които не се отчитат и никакъв Евростат не може да ги хване, дори БНБ“, посочи Хърсев. Става дума за приходи от чужбина в размер на около 1 млрд. евро, които „БНБ не ги хваща“. 

„Българския гурбетчия носи по джобовете, носи в торбите, кара движимо имущество“, посочи финансистът.