Елена Йончева пак се закани да предостави пропагандния си филм на посланиците на ЕС

Депутатът от БСП отбеляза, че филмът е част от инструментите, с които опозицията разполага,

Депутатът от БСП и автор на филма "Граница" Елена Йончева категорично отрече  пред  Bulgaria ON AIR обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов, че е провалила акция по залавянето на мигранти на границата с Турция. Макар и със закъснение. Доста нервно тя и мъгляво заяви:

"Обвинението е абсурдно, защото в продължение на повече от 25 минути не можеха да установят точно къде се намираме, а ние бяхме близо до "Капитан Андреево" - отсечка, която много активно се използва от бежанците", обясни тя в студиото на "България сутрин".

"Симеонов да отговори къде са отишли средствата за оградата, защо тя не изпълнява своята функция", настояваше Йончева.

Тя бе категорична пред Bulgaria ON AIR, че българската ограда е в пъти по-скъпа и в пъти по-малко ефективна от гръцката. На свой ред Йончева попита дали "Гранична полиция" участва в бежанските канали, както по думите ѝ твърди и" БиБиСи".

"Премиерът трябва да отговори на това. Не знам защо Симеонов непрекъснато застават пред преградното съоръжение. Цветанов благодари за този филм, за изнесените факти и каза, че голяма част са известни на съответните служби", каза още Елена Йончева.

Депутатът от БСП отбеляза, че филмът е част от инструментите, с които опозицията разполага, за да потърси отговори от властта какво се случва. Вече се води разследване от ДАНС и Прокуратурата, а Йончева се надява, че ще има политическа воля, за да може корупциионната практика с оградата да излезе на бял свят.

"Притеснява ме, че в България истината няма никакво значение. Това не е скандал, това е гавра, престъпление! Даже няма опит за отговор от страна на правителството", твърди тя и се закани, че ще предостави филма на посланиците на ЕС, които са на визита в България. Един филм , за който дузина експерти вече казаха, че пропаганден. 

Йончева отговори неясно на още едно обвинение на Валери Симеонов, а именно, че уволнен граничен полицай на име Христо Капсъзов, я е возил по границата.

"Всички тези неща не са истина, на мен са ми помагали повече хора. Настоящи служители на "Гранична полиция" не са ми помагали. Този човек също ми е помагал, но той никога не е бил уволняван от "Гранична полиция", обясни тя.