Елен Герджиков: Общината няма инструменти за контрол над съоръженията на Витоша

Новият устройствен план за Витоша категорично повтаря рестрикциите от стария и не предвижда строителство

Снимка: БНР

Снимка: БНР

Реално някои съоръжения на Витоша работят, но не това е важното. Важното е, че общината няма механизъм  и инструменти за контрол върху това дали те работят и виновно за това е мнозинството, което е продало тези въжени съоръжения. Това заяви пред БТВ председателят на СОС Елен Герджиков относно развитието на ски туризма на Витоша.

"Именно за това, през изминалата седмица аз реагирах толкова остро, когато три партии обвиниха ГЕРБ, защото това не е истина", допълни той. По думите на Герджиков "за" договора тогава са гласували 47 от 50 общински съветници, като цялата група на ДСБ в ОС е подкрепила подписването му в този му вид. "Непочтено е да се твърди, че това е дело на ГЕРБ", заяви той.

"За съжаление няма клауза в договора, която да ги задължава. Задълженията на купувача са съвсем елементарни. Най-общо - да заплати цената, да запази определен брой работни места, да извърши една инвестиция от 500 хиляди лева, която бих нарекъл смешна. Тази инвестиция е направена под формата на ремонт и модернизация на лифта "Симеоново". От там на сетне няма абсолютно никакво задължение. Има задължение за запазване предмета на дейност, но не и за осигуряване на услугата. Тоест "София ски" може да работи и да спре когато си иска и никоя институция няма възможността да санкционира това дружество, защото не предлага тази услуга. Няма такива клаузи в договора", каза Герджиков.

"Това, че е направена приватизация не е престъпление, нито е лошо. Трябва да се привличат частни капитали. Новият устройствен план, който се обсъжда от 2015 г., категорично повтаря рестрикциите от стария и не предвижда строителство. Трябва да направим така, че всеки инвеститор да може да строи спортни съоръжения и лифтове".

Герджиков заяви още, че "Общинска банка" е продадена прозрачно и че ако това не е така би следвало КЗК и БНБ да реагират. По думите му не е работа на общината да банкерства. През 2011 г. независим одитор е оценил 100 процента от капитала на банката на около 30 милиона лева. Сега 67 на сто от него се продава за 46 милиона. "Мисля, че тази сделка е добра", допълни той.

"Замърсяването на въздуха е много сериозен проблем. Приели сме над 100 мерки за намаляването му", каза Герджиков и обясни, че всички би трябвало да ги виждаме. Това е метрото, новите автобуси, трамвай и тролей. "Според замърсяването мерките са различни - от "зелен билет" за цял ден до безплатен градски транспорт".