Експерти: Свободният пазар на ток е изкривен, но цената на хляба остава същата

Трябва да се подреди пазарът, да се довършат реформите, трябва да има прогнозируемост, категорични са Тасев и Стаменов

Има изкривяване на свободния пазар на ток. Около това мнение се обединиха енергийните експерти Атанас Тасев и Константин Стаменов, които коментираха темата за либерализацията на пазара на електроенегия в студиото на БНТ. 

Елементарното обяснение е конюнктура. Сега имаме некласически либерализиран пазар. Той все още не е достатъчно ликвиден, при което голяма част от дребните търговци, които влязоха в пазара с ниска цена, не успяха да издържат. Защото основният проблем е балансирането на електроенергията. Трябва да се научим да живеем в условията на пазар, коментира Тасев. 

Според Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, проблемът се дължи на това, че няма достатъчно конкуренция от страна на производството на електроенергията.

След като няма достатъчно конкуренция естествено, че могат да се получат изкривявания. Пазарът не е подреден, не е достатъчно либерализиран, не достатъчно ликвиден, не е достатъчно контролиран. Миналата година имаше сделки за 100 млн. лева в рамките на 17 секунди при непазарни цени. И се оказа, че няма механизъм, по който да бъдат санкционирани участниците в тези сделки, посочи енергийният експерт.

Според Стаменов най-засегнати след скока на цената на тока за бизнеса са енергоинтензивните производства, но и малките производства като машиностроене и лека промишленост. Това обаче няма да се отрази на цените на млякото и хляба, заради голямата конкуренция.

Той изтъкна още, че трябва да се подреди пазарът, да се довършат реформите, трябва да има прогнозируемост. Не може цялата икономика да зависи от един пазар, който не е подреден и не е прозрачен.

Според Тасев начинът да се спрат спекулациите е да се въведе динамичен модел на електроенергийния пазар. 

В момента, в който се въведе динамичния модел - тоест всички да излязат на пазара. Тогава 32 милиарда киловатчаса ще излязат на пазара. Разликата на преференциалната енергетика ще се покрива по един динамичен модел, който все още не е установен. Тогава вече ще има истинска конкуренция по отношение на доставчиците на енергия.